a

Cristian Bodnar, câştigător al Undergraduate Awards (numit şi Premiul Nobel pentru Tineret): “Mă gândesc din ce în ce mai des dacă mă voi întoarce în ţară”

- - 92- 128 vizualizari

Cristian Bodnar este un tânăr bistriţean de 22 de ani, în prezent masterand al Universităţii Cambridge, după ce a absolvit cursurile de Computer Science ale Universităţii din Manchester. Teza sa a obţinut la sfârşitul anului trecut premiul la categoria Computer Science din cadrul Undergraduate Awards, numite în mod colocvial şi Premiile Nobel Jr, iar Cristian ne-a explicat în cele ce urmează despre ce este vorba şi cum poate fi aplicată invenţia sa.

 Recent ţi-a fost decernat un premiu la Undergraduate Awards, la Dublin; la ce categorie şi cu ce lucrare/proiect?

 Premiul a fost la categoria Computer Science, iar lucrarea de cercetare a fost Text to Image Synthesis using Generative Adversarial Networks . Cercetarea mea a constant în inventarea de modele îmbunătăţite pentru generarea imaginilor din text.

 În forma actuală sau în viitor, după o eventuală perfecţionare, ce utilităţi practice ar putea avea ideea cu care ai câştigat acest premiu?

 Aplicațiile sunt multiple și cred că vor apărea în următorii doi-trei ani. O posibilă aplicație este de a oferi crearea de conținut ca o alternativă la căutare. Spre exemplu dacă vrei să cauți un covor nou, poți să îl descrii în limbaj natural și un program îți va oferi niște variante generate automat. Artiștii și creatorii de conținut vor fi alți beneficiari. Ei vor fi capabili să producă conținut într-o colaborare mai strânsă cu acest tip de programe cu care vor interacționa prin limbaj natural. Limbajul natural e una din cele mai bune interfețe de interacțiune cu calculatoarele și permite și persoanelor fără o pregătire tehnică în domeniu să folosească acest gen de programe.

Cât de important este un astfel de premiu la nivel personal? Ţi s-au ivit oportunităţi noi, oferte de colaborare, pentru doctorate (după master)?

 Da. A contat și mi-a oferit multe oportunități noi, în special de a cunoaște foarte multi oameni interesanți și de a vorbi la diverse evenimente, cel mai recent la un eveniment TEDx in București. A ajutat și în mediul academic și în aplicatia mea pentru doctorat.

 Dacă nu mă înşel, momentan urmezi un master la Cambridge; ce vrei să faci după terminarea acestuia? Îţi doreşti o carieră în cercetare?

Da, voi urma o carieră în cercetare. Îmi place să învăț permanent și să rezolv probleme care au un impact asupra lumii, deci este traiectoria ideală pentru mine. Cel mai probabil voi continua cu un doctorat la Cambridge din octombrie.

Sunt destui studenţi români la Cambridge şi în Anglia – tu ai făcut Manchester; formaţi o comunitate, există o competiţie între voi, vă stimulaţi în felul ăsta?

O oarecare competiție există, dar nu este exagerată și nu este doar între studenții români. Mai degrabă cred că este o atmosferă de colaborare. Toată lumea este deschisă să dezbată idei și să le distribuie și celorlalti, și cred că asta e oarecum universal în mediul academic.

 Este mai greu pentru un tânăr din provincie să ajungă la rezultatele pe care tu le-ai avut, în comparaţie cu cei din Bucureşti, sau crezi că oportunităţile şi condiţiile sunt similare?

 Nu mi-am pus niciodată problema asta, și cred că asta răspunde la întrebare. Cred că pe măsura ce te dezvolți ca om, rezultatele depind din ce în ce mai mult de tine (mai ales din liceu), și mai puțin de cei din jur si de context. Sigur, profesorii sunt foarte importanți până la o anumită vârstă, dar am avut norocul să am profesori foarte buni. În rest, toată lumea are acces la internet și cărți. Oriunde aș fi în lume, pot să accesez un curs de algebră liniară de la MIT predat de unul din cei mai buni profesori din lume, Gilbert Strang.

În afară de ştiinţă, ce alte pasiuni mai ai, cu ce îţi ocupi timpul liber (probabil puţin)?

Citesc foarte mult, merg la sală de câte ori am timp, joc fotbal când am ocazia, mai alerg pe la semimaratoane când sunt în țară, călătoresc, merg la festivaluri de muzică. Din păcate, în ultimul timp, am avut din ce în ce mai puțin timp pentru toate astea.

După terminarea studiilor, iei în calcul o posibilă revenire în România?

Mă gândesc din ce în ce mai des la asta. Nu știu încă. Depinde și pe ce traiectorie o va lua România în următorii ani. Plănuiesc însă să mă implic în anumite proiecte în țară, chiar dacă nu voi locui aici permanent. Spre exemplu, am început să discut recent împreună cu alți oameni care vor să schimbe ceva cum putem face ceva pentru sistemul educațional. Plănuim să creăm un ONG și să facem ceva concret. Momentan suntem la stadiul în care discutăm posibile soluții.

Mai urmăreşti actualitatea din România? Şi dacă da, ce părere ai, suntem pe un drum bun?

Sunt foarte la curent cu situația politică/socială. Citesc cam toate ziarele online de mai multe ori pe zi. Sunt foarte dezamăgit de direcția în care au luat-o lucrurile în ultima perioadă. Pe de altă parte, văd și semne îmbucurătoare, dar care vin de jos, de la oameni suficient de încăpățânați ca să schimbe ceva. Lumea s-a săturat să mai aștepte ceva de la stat. Oamenii se gândesc ce pot face ei pentru comunitate. Și avem aici exemplu doamnelor care construiesc un spital în București, avem exemplul celor de la Tășuleasa Social care fac împăduriri masive în țară, iar mai nou au venit cu acest drum splendid, Via Transilvanica, pe care plănuiesc să merg la vară. Au apărut și partide noi. Și sunt multe alte inițiative bune.

92 recommended
128 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

George Russo


Bookmark?Remove?

Răzvan Drăgănescu, artist şi antreprenor: “Văd din ce în ce mai mulţi oameni care au ceva de zis şi poate vom ajunge să o zicem toţi în acelaşi timp”

-

Urmându-şi visul de a deveni arhitect, Răzvan Drăgănescu a ajuns în Bucureşti, unde s-a adaptat rapid, ajungând la doar 26 de ani să îmbine arta cu antreprenoriatul şi să fie chiar unul dintre pionerii stage designului românesc. Deşi este ceea ce mulţi ar numi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Ionuţ Tătaru, jurnalist sportiv şi blogger: “Cititorii dau buzna pe un articol cu declaraţii ale unui patron, iar cel documentat câteva ore abia adună câteva sute de vizualizări”

-

  Dacă eşti pasionat de sport şi mai ales de fotbal, unul dintre jurnaliştii pe care trebuie să-i urmăreşti este Ionuţ Tătaru. Un împătimit al fotbalului italian, „fan de mic” al lui Internazionale Milano, Ionuţ a intrat tărziu în presă, când avea deja 30... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Cristina Ioniță, nutriționist: ”Nu poţi să te compari cu bunicii, care munceau în soare, făceau sinteză de vitamina D, fără să ştie, şi făceau şi mişcare„

-

„Mulţi părinţi consideră că dacă e gras copilul e pentru că le seamănă. Supraponderabilitatea nu are nicio legătură cu genetica!”, spune Cristina Ioniță, 31 de ani pe care experiența alături de propriul organism a făcut-o să cunoască mai multe decât oame... Mai mult »