a

Radu Vladislav, tânărul care a creat platforma românească de sharing pentru gadget-uri

- - 36- 618 vizualizari

de Ionuț Axinescu

Radu Vladislav are 33 de ani, a studiat la ASE și a lucrat multă vreme în zona corporate, în București. Apoi, s-a mutat în Olanda, la o companie de commodity trading, unde a rămas timp de patru ani. După ce a călătorit un an prin lume, s-a întors cu mult entuziasm acasă, în România.

„Încerc să aplic și să împărtășesc aici din experiențele pe care le-am acumulat”, spune Radu, care a fondat Stuffz, o platformă care îți permite să împarți cu alte persoane diverse gadget-uri, împreună cu prietena sa, Alina Petcu. Tânărul nu e la prima încercare antreprenorială. La începuturile carierei sale, a mai avut două tentative de a-și crea propriul business.

Când și în ce context a apărut ideea proiectului Stuffz?
Ideea ne-a venit în timp ce călătoream. Pe scurt, aveam nevoie de o dronă pentru un proiect de trei zile și nu voiam să plătim mii de euro ca să o cumpărăm. Am încercat să găsim modalități să închiriem una, dar nu am găsit niciun serviciu, online sau offline, care să ne ofere așa ceva.

Mai departe, am făcut puțin research și ne-am dat seama că problema e similară și la alte categorii de gadget-uri, cum ar fi camerele DSLR, obiectivele foto, camerele GoPro etc. Tot din studiul pieței am aflat că aproape 70% dintre persoanele care dețin un aparat foto îl folosesc de doar două ori pe an. Toate aceste lucruri ne-au condus la Stuffz, concept care are la bază principiile economiei colaborative.

De ce în România?
Contrar credinței populare – cum că românii au un simț al proprietății foarte dezvoltat, cifrele arată că țara noastră e în topul Europei cu privire la folosirea platformelor și aplicațiilor de economie colaborativă. Din punctul ăsta de vedere, România se situează înaintea unor țări ca Spania, Austria, Suedia, Olanda sau Danemarca. Servicii precum Airbnb, Uber, BlaBlaCar, mai nou și Lime, au un grad de utilizare mai mare decât în majoritatea statelor europene.

Cât a durat de la idee la implementare și care au fost cele mai grele provocări pe care le-ați întâlnit pe drum?
Am implementat destul de repede varianta beta a platformei. A durat în jur de trei luni. Provocări am avut și avem la tot pasul, de la lucruri tehnice până la chestiuni juridice. Dar cred că, până la urmă, acest tip de dinamism face antreprenoriatul interesant. Echipa noastră numără două persoane, dar colaborăm cu mai mulți oameni din exterior, pe tehnic, juridic, financiar și altele. Strategia noastră e să externalizăm tot ce se poate.

Investiția inițială nu a fost mare, în special datorită conceptului „Lean Start-Up”, pe care l-am abordat. Pentru cei interesați, conceptul este explicat de Eric Ries, în cartea „The Lean Start-Up” și detaliat în mod practic de Ash Maurya, în „Running Lean”.

Să zicem că vreau să închiriez un aparat de fotografiat. Concret, cum pot folosi Stuffz?
Super simplu, zicem noi. Accesezi stuffz.ro, îți faci cont și completezi un scurt formular de validare a identității. Pasul validării identității este obligatoriu pentru toți utilizatorii, e o măsură de siguranță. Apoi, cauți aparatul foto de care ai nevoie, contactezi proprietarul pentru a stabili disponibilitatea, faci plata online în siguranță, cu un card bancar. După care te întâlnești cu proprietarul și intri în posesia aparatului. Te bucuri de gadget, apoi îl returnezi la data stabilită.

Cine stabilește prețul de închiriere al unui obiect? Poți să-mi dai câteva exemple de tarife?
Prețul de închiriere e stabilit de proprietarii gadget-urilor, însă noi oferim ghidare pentru a decide un preț la care să se și tranzacționeze. Suntem permanent în discuție cu cei care vor să închirieze, ca să aflăm prețurile pe care sunt dispuși să le plătească. Încercăm să traducem aceste date în informații pe care le furnizăm proprietarilor.

Spre exemplu, un GoPro Hero 4 se închiriază pentru 7,5 euro/zi, iar un aparat SonyD6000 Mirorrless, cu obiectiv, pentru 15 euro/zi. Pentru perioade mai lungi de închiriere, unii proprietari aleg să negocieze tarife mai convenabile.

Câți oameni folosesc deja site-ul, ce feedback ați primit până acum?
Reacțiile sunt încurajatoare. Oamenii ne felicită pentru inițiativă și vin cu idei foarte faine, pe care vrem să le punem în practică cât mai repede posibil. Avem deja peste o sută de produse listate spre închiriere, majoritatea în București. Lucrăm să creștem gradual acest număr și totodată suntem atenți să îmbunătățim experiența utilizatorilor și indicatorii de performanță. Doar în momentul în care acestea vor arăta bine vom duce platforma la o scară mai mare. Cele mai căutate produse sunt dronele, aparatele DSLR, obiectivele foto și camerele GoPRo.

Deci, momentan serviciul este exclusiv pentru București, dar plănuiți să dezvoltați ideea și pentru alte orașe din țară. Urmează și o aplicație mobilă?
Ca să concentrăm mai bine eforturile de cunoaștere și de servire cât mai eficientă a pieței, am decis să lansăm serviciul în București. Urmărim să extindem și în celelalte orașe mari din România: Cluj, Timișoara, Iași, Brașov. Dacă totul merge bine, o să ne uităm și la dezvoltarea în afara granițelor țării.

În prezent, platforma noastră web e optimizată și pentru traficul de pe telefonul mobil. Însă credem că o aplicație mobilă este o dezvoltare naturală a acestei platforme.

Ce alte obiective aveți pentru viitor, apropiat și îndepărtat?
În primul rând, vrem să ne cunoaștem mai bine utilizatorii, astfel încât să putem adapta serviciul conform nevoilor pe care le au. Apoi, vom scala proiectul, cât să putem să servim mai mulți oameni. Pe de-o parte, ne propunem să ajutăm cât mai multe persoane să-și monetizeze gadget-urile pe care nu le folosesc. Pe de alta, vrem să ajutăm oamenii să aibă acces ieftin și ușor la obiectele pe care și le doresc.

Acest model de a folosi gadget-urile în comun, îmbrățișat la scară largă, are ca efect scăderea consumerismului și reducerea volumului de resurse folosite în producția obiectelor care, de fapt, nu prea sunt folosite.

 

 

 

36 recommended
618 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Ionut Axinescu


Bookmark?Remove?

Csibi Magor, ecologistul român stabilit în Coreea de Sud care luptă pentru salvarea planetei:„Soluția este să ne unim, nu să împărțim oamenii în buni și răi!”

-

Politolog la bază, Csibi Magor a reprezentat România în Parlamentul European între 2007 și 2009, a lucrat o perioadă și ca jurnalist, însă în ultimii ani s-a dedicat exclusiv protejării mediului în care trăim. „Am realizat destul de repede că tema centrală a d... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Giorgiana Vlăsceanu, informaticianul care le învață pe românce secretele din IT: ”Avem un procent mare de femei care lucreaza in zona tech, cu mult peste media UE, iar asta este un plus pentru Romania!”

-

Giorgiana Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din București, unde acum urmează un program de master. Printre numeroasele sale activități de educație digitală pentru copii și de voluntariat, ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Irina Țuca, studentă la drept în Marea Britanie: „Tinerilor romani trebuie să li se ofere mecanismele necesare prin care să facă viitorul să arate cât mai bine”

-

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” și campioană la debate în perioada liceului, Irina Țuca studiază acum dreptul la cunoscuta universitate Cambridge, din Marea Britanie, din „ambiția de a-și depăși limitele și pentru a-și da șansa să încerce ceva ... Mai mult »