a

Mesajele ascunse în muzică ale lui Cezar Dometi, tânărul ieșean ce ne reprezintă la America’ s Got Talent: „Muzica mea începe să sune bine doar atunci când mă apropii de sufletul meu”

- - 43- 660 vizualizari

Astăzi, stăm de vorbă cu Cezar Dometi, tânărul ieșean ce se menține viu prin ceea ce face, muzica. Scena îi este casă și vibrează de fiecare dată când urcă și își cântă compozițiile proprii și nu doar. Știm cu toții că emoțiile artiștilor ating limite incredibile și-și arată vulnerabilitățile, astfel artistul Cezar își scrie povestea vieții și o transpune în versuri ce transmit mesaje ascunse.

             Omul și muzica formează un tot de nedespărțit. Muzica o creează omul, iar ea izvorăște din adâncurile interioare ale acestuia. Povestea invitatului meu a început în momentul când a simțit că poate da frâu liber a tot ce simte, mai ales că sentimentul de libertate l-a căutat neîntrerupt. Un Cezar autentic declară că va fi mereu inclusiv un om al emoțiilor, fără mască și fără ocolișuri.

            Se hrănește cu aprecierea oamenilor ce-l ascultă și-i înțeleg muzica, publicul fiind singura validare. Un motiv real de încurajare au fost și participările la emisiunile televizate precum Vocea României, X Factor, ca acum să se prezinte, cu optimismul caracteristic, la America’s Got Talent. Dorință, noroc sau natura întâmplărilor să fi fost!?

            Bucureștiul l-a adoptat acum 5 ani, oferindu-i totodată și câteva contracte cu diferiți manageri. Drumul său s-a conturat și talentul care e mână în mână cu perseverența și munca l-au dus chiar și peste granițele țării noastre.

            “ Visul meu e să ajung atât de sus încât să pot împrăștia dragostea mea pentru muzică în toate colțurile lumii. Sper să reușesc!este mărturisirea proprie a invitatului meu de azi, Cezar.

             Cu formula magică A fost odata ca niciodată încep toate poveștile. Dar povestea ta cum a început și cât de frumos se scrie în continuare?

            A fost odată ca niciodată și cred că, așa zisa călătorie nu o să se termine niciodată. Povestea mea a început în momentul în care am dat curs la ceea ce simțeam. Simțeam că trebuie să scriu, să cânt și să iau parte la jocul Universului. Ca să fiu complet sincer, firea mea de copil mic și alintat, mereu a căutat scurtăturile. La început a fost foarte greu și credeam că o să am succes acționând „pe repede înainte”. Mi-a mers și cu scurtăturile, însă viața are metodele ei de a-ți spune: Not your time, bro! you need to work harder. No cheating :). Greșelile sunt cele care m-au ajutat să mă maturizez și să aleg drumul mai greu, dar mai sigur. Mai bine structurat. Step by step și cu multă ambiție și perseverență, încep să scot și eu capul în lumea asta mondenă. Întodeauna mi-au plăcut luminile, mai ales când erau toate pe mine. Însă, singura lumină unde am simțit că explodez a creativitate și că fac pași către mine, e lumina care vine din autenticitate. Muzica mea începe să sune bine doar atunci când mă apropii de sufletul meu. Când scriu fără măști, fără a demonstra cuiva ceva. Încerc să fiu o inspirație pentru oameni și pentru ascultătorii mei. Atunci când ești tu, fără măști și vibrezi frumos, începe și succesul să apară. Însă e de muncă.

            Scena este a doua ta casă?

            Da..mereu îmi pun cortu’ sub o scenă și trag un pui de somn. E frig, ce-i drept! Într-o notă mai serioasă, nu. Scena n-a fost niciodată a doua mea casă. A fost prima mea casă. Scena e casa mea, locul unde sunt vulnerabil, locul unde pot sta gol în fața mulțimii, fără să mă simt stânjenit. Locul unde pot să ofer din emoțiile și stările pe care le simt eu zi de zi. Locul unde las oamenii și fanii să mă vadă exact așa cum sunt eu.

            Cât de mult te-au ajutat părticipările la emisiunile televizate de pe posturile cunoscute de către noi toți?

            Participările la emisiunile televizate m-au ajutat cel mai mult. E cea mai bună promovare ever. Televizorul și online-ul te pot face star, sau nu .

            Prezența ta(participarea) la America’ s Got Talent crezi că este calea care mijlocește drumul tău spre a ți se împlini visul?

            Nu, nu cred că asta e calea spre a-mi îndeplini visul. Însă, cred că e doar o filă din cartea vieții mele. Rău n-are ce să fie. Consider că nimic nu e întâmplător și că orice lucru care mi se întâmplă își are rostul său. De exemplu, eu am aflat de concurs abia la  2 săptămâni după ce am ajuns în America. Cu 3-4 zile înainte de audiții, am intrat pe Google și căutam orice m-ar fi putut ajuta să cânt, să-mi fac conexiuni etc.(eu sunt aici în vacanță) și am dat peste link-ul cu pricina, care spunea „Pentru prima dată în istoria concursului „America’s Got Talent”, poposim și la Kentucky. Asta înseamnă 20 de minute de condus din locul în care stau eu. Și asta a fost. Am decis să mă înscriu și să-mi încerc șansa. Vă țin la curent cu progresul în cadrul acestui concurs. Promit!

            Ai plecat cu gândul de a părăsi România definitiv?

            Eu sunt un rebel, un călător și încerc constant să ies din locul în care mă simt confortabil. Nu-mi iese mereu, dar niciodată nu mi-a părut rău când m-am decis să călătoresc, să mă mut sau să plec să văd lumea. Pământul este cea de-a doua mea casă. Plus, plus că sunt român și aș vrea tare mult să am succesul pe care consider eu ca îl merit, în țară. E de muncă, dar nu cred în imposibil!

            Tu ești o inspirație pentru noi, dar sigur primești zilnic mesaje de la cei ce te apreciază pentru ce faci. Care este gândul care te-a surprins cel mai plăcut și te motivează să mergi mai departe?

            Mă bucur mult că spui asta! Îți mulțumesc și apreciez. Cred că inspirația nu e a noastră, ea există pur și simplu și e important să o menținem activă. Pe mine mă inspiră multe lucruri şi cred că e just să încerc să fiu o inspirație pentru ceilalți, așa cum sunt alții pentru mine.

            Cânți, dar și compui texte. Care este compozitorul care a influențat limbajul tău muzical?

            Sunt atât de mulți, ascult extrem de multă muzică. Din aproape toate stilurile, iar asta mă face să scriu în aproape toate direcțiile. Încerc să mă perfecționez și să evoluez constant, scriind în fiecare zi și încercând să primesc feedback-uri de la oameni avizați. Vă zic top 5: Prince, James Morrison, MJ, Ed Sheeran, Joni Mitchell.

            Care parte din zi o preferi pentru a te deconecta din cotidian și pentru a-ți așterne pe foaie versurile?

            Nu am o parte anume a zilei. Când îmi vine, îmi vine. Important e să fiu singur în casă. Dar, dacă e în studiou cu alți compozitori, e super. În echipă îți ies cele mai bune produse.

            Pe lângă talent, de ce mai are nevoie un artist pentru a fi complet?

            Autenticitate, perseverență, evoluție constanta, acceptarea eșecului, o minte zdravănă și sa fie onest cu el însuți.

            Crezi că artiștii care sunt pe piață de mai mult timp sunt mai cool ca cei care sunt la început de drum?

            Nu mai cool, dar sigur cu o tonă de experiență și cu alte tone de alte aptitudini. Cei care încă mai sunt pe piață după 20-30-40 de ani, înseamnă că sunt titani, legende. De la ei ai ce învăța cel mai mult. Iar dacă asta înseamna să fii cool, da. Ei sunt cool. Iar noi suntem niște copilași care încă creștem și învățăm.

            Suntem construiți din bucurii, cât și din tristeți. Care este cea mai mare bucurie a ta trăită până acum? Dar, tristețea care îți ocupă gândurile cel mai des?

            Bucuria cea mai mare e că încep să mă descopăr și să înlocuiesc imaginile triste din sufletul meu cu imagini frumoase, autentice, care vin în urma iubirii. Poate sunt vag, dar pentru mine iubirea..înseamna libertate. Libertatea sufletului și a minții. Din păcate, atașamentul meu față de trecut, implicit de lucrurile triste, a fost mare. Primul pas a fost să-mi admit mie lucrul ăsta. Acum e „work in progress”.

            Povestește cum ai simțit experiența de la Eurovision. Ce ți-a adus bun?

            Experienta.

            Ce ai simțit când ai urcat prima dată pe scenă?

            Pur și simplu, tremuram de emoții și mi se împleticea limba-n-gură, aveam nevoie severă de apă, pentru că mi se usca gura și nu, nu a fost o experiență plăcută. Dar mie-mi place să mă autodepășesc. Fără astfel de experiențe, nu poți evolua.

            Unde te găsim în perioada următoare?

            Pe 14 decembrie ajung în țară și urmează să lansez următorul meu single. Single care se numește „Omu’ de pe lună”. O să mă vedeți cel mai probabil, pe la TV, promovând piesa.

            Cu ce gând vrei să intri în 2020?

            De a fi mai bun, cu mine și cu ceilalți.

 

 

 

43 recommended
660 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Tanase Emma