Un interviu cu o tânără care nu a visat să devină actriță, dar a avut parte de Întâlniri. Iată.
Andrei Crăciun
Drum. Ana Maria Carablais, actriță. De unde vine Ana Maria și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actrița de astăzi. Cine ești dumneata, Ana Maria?
Îmi doresc să zburăm în timp peste patruzeci de ani, să te omenesc cu prăjituri, cafea și ceai cu ghimbir, să ascultăm Cohen și să-ți spun o poveste frumoasă. O poveste despre o fată născută vara, o tânără care nu a visat să devină actriță, dar a avut parte de Întâlniri. Aceste întâlniri au purtat-o ca pe Dorothy tornada. Trăiesc într-un continuu proces de lucru și căutări și îți mărturisesc că sunt un om extrem de norocos.
Spectacole. Unde să vină publicul spectator să te vadă, cu apetitul deschis de citirea interviului. Unde ești de găsit? Pe marele ecran, precum și pe ecranele mici și mijlocii unde te putem vedea?
Invit cititorii să facă o drumeție la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, unde sunt angajată, la spectacolul “Crimă și pedeapsă” de F.M. Dostoievski, în regia lui Dumitru Acriș. “Take, Ianke și Cadâr”, “Zorba Grecul”, “Patima roșie”, “Trei surori” sunt câteva dintre spectacolele în care pot fi văzută. Primesc cu drag bilețele, iconițe, bomboane și flori la cabină. În București joc în spectacolul “Hoțul de mărgăritare” de Valeriu Anania, regia Amalia Ciolan, la Teatrul Stela Popescu și în “Soțul soției mele”, de Miro Gavran, regia Anca Maria Colțeanu. De neratat este Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, unde joc fericirea până la paroxism în “Cealaltă cameră”, de Sarah Ruhl, în regia lui Vlad Masacci.
Țara. Ce relație are Ana Maria cu țara noastră? Se simte bine aici, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede ea viitorul României?
În fiecare țară în care am călătorit mi-am pus întrebarea dacă aș putea trăi acolo, cum ar fi? Și asta a fost tot. Partea bună este că nu-mi pun această întrebare trăind zilnic în România. Cum trăiesc? Trăiesc pur și simplu. Consider că este un bun dat, de care am datoria să mă îngrijesc. Desigur că mă înfurii observând ce anume și când nu merge bine, dar fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai implicată social și scutur de umeri orice persoană din jurul meu care nu funcționează după normele bunului simț. Deseori întrețin convorbiri telefonice cu poliția, primăria, protecția consumatorului, ANPM etc. Și nu tăia, dom’le, salcia de lângă parcare, că îți atinge Range’ul când o bate vântul. Viitorul nostru sună bine în măsura în care fiecare dintre noi face ceva pentru asta.
Idoli. Are Ana Maria idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actrițe. Ca cine își dorea să fie atunci când era mică?
Zâmbesc. Nu idoli, ci chipuri ciopite în inimă: bunica, sora, mama, diriginta din liceu-poeta Zinica Ionescu, actrița Amalia Ciolan. Ah, și Britney Spears (o, Doamne!).
Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm pe site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru.
“Tineri” is a state of mind. Cetățenii trebuie înștiințați că sunt contemporani cu doi oameni minunați, talentați și curajoși: Pavel Cimpoieru (Compania 9) și Arcadie Rusu (LINOTIP). Îi avem, și nu, nu e tocmai puțin lucru.
Ce ai vrea să știm despre tine și nu am știut eu să te întreb. Fii drăguță și spune-ne.
Trebuie să mărturisesc că marele meu talent e acela de a face vișinată, de a găti ciorbe/tocănițe/torturi. Ador bancurile seci. Și, mai presus de toate, de opt ani sunt mama lui Codrin.
CITAT
Desigur că mă înfurii observând ce anume și când nu merge bine, dar fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai implicată social și scutur de umeri orice persoană din jurul meu care nu funcționează după normele bunului simț.
Ana Maria Carablais, actriță