a

Tudor Coman, cel mai tânăr software development engineer al Adobe România: ”Vreau să rămân în țară, sunt multe lucruri de schimbat aici!”

- - 60- 315 vizualizari

Tudor Coman, elev al Liceului Laude-Reut, este cel mai tânăr software development engieneer al Adobe România, fiind inclus chiar în topul revistei Forbes, în eidția 30 sub 30.

 

„Lucrez la un produs din suita Adobe Primetime pentru prevenirea fraudei in online video”, a spus Tudor, care este elev în clasa a XI-a la Liceul Laude-Reut din București, specializarea Matematică-Informatică. Acesta are 17 ani și reușește cu brio să îmbine calitatea de elev cu responsabilitatea unui loc de muncă într-una dintre cele mai mari companii de IT din România.A avut primul calculator la trei ani, dar s-a plictisit repede de jocuri, motiv pentru care a început să-și instaleze programe și a devenit fascinat de cât de multe lucruri poate face cu ajutorul unui calculator. În clasa a doua și în a treia a mers la un club de robotică, unde a învățat și mai multe lucruridespre calculatoare și tehnologie. Ulterior, a început să dezvolte aplicații Android.

A lucrat, alături de un prieten, pe timpul verii, pe o platforma de freelancing în domeniul IT, pentru a avea contact cu piață reală și pentru a-și aprofunda abilitățile de programare, așa cum susține, câștigând, astfel, primii bani din ceea ce îi place.

Când era în clasa a IX-a a aplicat la un program de internship în cadrul Adobe România dedicat studenților, a fost chemat la interviu și acceptat o poziție de intern.

În iulie 2018, a început să meargă la Adobe. Deși inițial contractul a fost pentru două luni, iar Tudor a lucrat, sub îndrumarea unui coleg senior, la un proiect; în urma rezultatelor sale, compania i-a propus să încerce și o colaborare pe timpul anului școlar, cu un program flexibil.

„Sunt fericit că am fost dispus la momentul respectiv să încerc, întrucât am reușit să găsesc o formulă prin care să pot merge și la școală, să am rezultate academice foarte bune, iar în același timp, să păstrez legătură cu oamenii de la care am avut și am de învățat zi de zi despre ceea ce îmi place cel mai mult.

Acum lucrez la un produs din suita Adobe Primetime pentru prevenirea fraudei în online video. Componentă de care mă ocup are rolul de a procesa o cantitate enormă de date (big data) și de a detecta tentativele de fraudă pe baza unor modele care folosesc Machine Learning”, spune Tudor.

De la 1 mai, el nu va mai fi doar în internship la Adobe România, ci va ocupa poziția de Software Development Engineer, pentru o perioada nedeterminată. Deși poziția este full-time, orele de lucru sunt împărțite astfel încât Tudor să poată merge și la școală.

Cum reușește să îmbine calitatea de elev cu experiență unui loc de muncă într-o multinațională, la doar 17 ani?

„Nu este ușor, dar îmi place să cred că sunt o persoană organizată și căreia îi place să aibă mereu ceva de făcut. Am observat asta mai ales stand acasă. Parcă îmi lipsea ceva. Uneori, în perioadele aglomerate de la școală, ajung destul de rar pe la birou, dar încerc să compensez cu săptămânile în care sunt mai liber și cu vacanțele mai scurte din timpul anului școlar.”

Spre deosebire de mulți alți tineri de vârstă sa care își planifică un viitor în afară țării, Tudor afirmă că își dorește să rămână în România și să studieze la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București.

„Vreau să rămân în România deoarece simt că pot fi schimbate lucrurile și aici. În IT oricum puțîn contează locația geografică de unde lucrezi. Spre exemplu, echipa în care lucrez eu dezvoltă software pentru piață din Statele Unite. Acesta este un alt mare avantaj al domeniului. Totuși, așa cum am zis, îmi păstrez orice opțiune deschisă și o să evaluez la momentul respectiv. Ce este sigur este că studiile universitare o să le urmez în România, la o facultate care mi se potrivește”, adaugă Tudor, potrivit Forbes.ro.

El mai este implicat și în organizarea unei conferințe pentru NASA, proiect început în anul 2017, după ce a câștigat Premiul 1 la un concurs. A fost invitat la o conferință anuală în SUA, unde a făcut voluntariat, iar acum este implicat în organizarea acesteia, într-o echipa de persoane răspândite pe tot globul.

60 recommended
315 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »