a

Pasiune fără frontiere. David Cosma Cristofor, copilul-minune al kartingului, ne conduce în lumea vitezei și a adrenalinei

- - 51- 292 vizualizari

În ceea ce-l privește pe David Cosma Cristofor, un elev de 11 ani al International School of Bucharest, și hobby-ul pe care l-a îmbrățișat, kartingul, nu presupune niciun sacrificiu. Visul măreț de a face performanță în lumea aceasta este direct proporțional cu întregul format din muncă, energie și plăcerea pentru viteză. De trei ani rezultatele școlare sunt în dulce armonie cu rezultatele obținute la acest sport provenit dintr-o pasiune insuflată de tatăl său.

 

Poate că acum este mai puțin timp de joacă, însă nu se plânge niciodată. Sentimentele care îl încearcă atunci când este pe pista de kart sau pe podium depășesc orice barieră. Este cel mai fericit alături de echipa sa, în special lângă fratele său Bogdan, cu care împarte aceeași dragoste pentru rapiditate și adrenalină.

Când era foarte mic, se juca cu mașinile și atv-urile, iar de multe ori erau înlocuite cu cele adevărate. Din plăcerea pentru viteză, își lua tatăl de mână și mergeau în curtea casei la volanul mașinii familiei, astfel, treptat, s-a născut dorința de a-și lua joaca în serios. Susținut și încurajat în acest demers, în momentul actual este stăpânul unui kart care ajunge și la 100 km/h.

Știm deja că nimic nu ascute mai mult spiritul de competiție decât o întrecere, astfel David nu s-a sfiit să-și arate abilitățile sportive pe pistele omologate kartingului atât în cadrul concursurilor organizate în țara noastră, cât și peste granițele acesteia. Imnul României s-a cântat pentru el, astfel îl putem cataloga ca fiind viitorul României în acest univers al sportului la categoria lui de vârstă.

Răsplata determinării și a voinței, a muncii asiduue și a curajului sunt titlurile fabuloase obținute: campion național în 2017, vicecampion Karting Masters în 2018, campion național Karting Masters în 2019 plus multe alte trofee obținute. Participările la cursele internaționale din Italia, respectiv în Las Vegas sunt de neuitat, iar sentimentul de bucurie imensă ce l-a înconjurat atunci când a avut ocazia să intre în cea mai bună echipă de karting din România, Real Racing, alături de profesioniști adevărați, este de nedescris în cuvinte.

David Cosma Cristofor ne-a acordat timp și ne-a împărtășit impresii despre karting, despre experiențele trăite, despre cum își gestionează timpul, având în vedere că regula principală este ca el să nu își neglijeze școala și aceasta să primeze, dar și despre rezultatele obținute până în prezent.

Cine este David, ce școală urmează și încotro se îndreaptă?

Sunt un copil normal , ca oricare altul, cu o pasiune foarte mare pentru karting. Școala mea este INTERNATIONAL SCHOOL OF BUCHAREST, o școală unde sunt susținut de toți să-mi urmez visul și care este mândră de rezultatele mele.

Sportul ales de tine a devenit pasiune și un vis împlinit totodată. Cine te-a îndrumat să alegi viteza și adrenalina?

Încă de la o vârstă foarte fragedă mi-au plăcut mașinile, atv-urile, viteza-una dintre cele mai mari plăceri. Deși eram foarte mic, mergeam cu tatăl meu în curtea casei la volanul mașinii. Probabil că el mi-a insuflat această pasiune.

Cine este modelul tău în acest sport?

Modelul meu în acest sport este LUIS Hamilton. Este un fenomen, este unic și foarte bun în ceea ce face.

Cum reușești să îmbini activitățile școlare cu cele sportive? Unde te antrenezi?

Una dintre regulile clare, impuse de familia mea, ca să pot să-mi urmez acest vis este ca școala să fie pe primul loc. Când eram mai mic era un pic mai ușor să le îmbin. Acum este puțin mai greu atunci când lipsesc mai mult de două săptămâni de la școală. Când am competiții consecutive în alte țări am foarte mult de recuperat, dar am norocul să am profesori care mă susțin și care mă ajută să trec mai ușor peste ceea ce nu înțeleg.

Dacă sunt în București, mă antrenez de trei ori pe săptămâna la pista de karting AMCKART. Dacă avem competiții în alte orașe din țară ne antrenăm pe circuitele respective din Bacău, Prejmer- Brașov, Târgu-Secuiesc. Dacă sunt în străinătate pe circuitele din țara respectivă, în Italia cel mai mult atât în zona de nord Lonato, Adria, cât și în sud, Sarno- Napoli.

Câte sacrificii presupune kartingul atât pentru tine ca copil, dar și pentru familia ta? Cât de fezabil este pentru România?

În ceea ce mă privește pe mine kartingul nu presupune niciun sacrificiu. Chiar dacă implică foarte mult efort fizic, reguli stricte și un program foarte încărcat, pentru mine totul este ceva normal și când sunt în kartul meu și cu echipa mea sunt cel mai fericit.

Pentru părinții mei înseamnă însă multe sacrificii atât materiale, deoarece este un sport destul de costisitor, cât și uman, pentru că sunt permanent cu noi la pista de karting. Nu se mai pot bucura de vacanțe cum o făceau înainte sau de timpul lor liber. Sunt dedicați nouă.

Care este cel mai înălțător punct în care ai ajuns în acest univers sportiv? Împărtășește în câteva rânduri despre titlurile obținute.

E greu de spus care este cel mai înălțător punct în care am ajuns în acest univers sportiv. Fiecare cursă are farmecul ei și din fiecare etapă am avut ceva de învățat. Chiar dacă am foarte multe trofee adunate acasă în acești 3 ani de karting, au fost curse la care nu am urcat pe podium și au rămas pentru totdeauna în sufletul meu și au contribuit la experiența acumulată până acum. Cele mai importante trofee câștigate au fost:

2017- campion național categoria Nanowatt

2017- Supercupa României,

2018- cupa GATORADE,

2018- vicecampion la campionatul Karting Masters,

2019- campion Karting Masters.

Ce sentimente te încearcă când ești pe podium? Dar atunci când ești alături de fratele tău?

Atunci când sunt pe podium mă simt foarte mândru, fericit, am un sentiment greu de descris în cuvinte atunci când aud imnul României. Mă bucur că pot aduce bucurie părinților și celor care mă iubesc. Orice reușită a noastră ei o simt dublu decât noi.

Fratele meu este senzațional, este un foarte bun sportiv în orice sport și deși este mic este deosebit de talentat. Când sunt alături de el mă simt și mai bine, pentru că formăm o echipă atât pe circuit, cât și în afara lui. El este cel mai bun prieten al meu.

Pe lângă karting, ce alte abilități deții?

Alte abilități, pe lângă karting este greu de spus, pentru că în ultimii trei ani nu am reușit să fac multe alte lucruri, dar sunt pasionat de acvaristică. Am acasă foarte multe acvarii cu rechini, pisici de mare, o morenă, caluți de mare, în general acvarii marine. Sunt pasionat de scubadiving și wakeboard.

Unde te vezi peste 10 ani?

Peste 10 ani mă văd alături de fratele meu având o firmă de arhitectură și construind autostrăzi pentru România și bine-nțeles pilot în Formula 1.

Cui îi ești recunoscător pentru ce ești azi?

Pentru ceea ce sunt astăzi sunt recunoscător familiei mele. Am cea mai minunată familie și sunt cei care m-au susținut întotdeauna, cei care mi-au dat încredere în mine, cei care m-au ajutat să- mi urmez visul, cei care m-au ajutat când mi-a fost greu, cei care mă iubesc așa cum sunt și cei care vor fi lângă mine întotdeauna necondiționat și nu voi uita niciodată acest lucru.

 

 

 

51 recommended
292 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Tanase Emma