a

O româncă de 28 de ani lucrează la un satelit care va oferi internet comunităților izolate din Europa și Africa: „Vrem un viitor în care toți oamenii au acces la informație”

- - 56- 48 vizualizari

Silvia Batorii are doar 28 de ani și este inginer de sistem sofware la Thales, o uriașă companie franceză care realizează în special proiecte de explorare și cercetare spațială. Mai mult de atât, ea lucrează la Meteosat, unul dintre cele mai importante programe satelitare ce transmite date pentru predicția meteo.

Silvia a terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii și este, pentru al treilea an consecutiv, reprezentantul României în Space Generation Advisory Council, o organizație neguvernamentală cu rol consultativ la ONU, care oferă o voce tinerilor pe probleme de cooperare internațională în zona de explorare spațială, potrivit Libertatea..

Grupul Thales produce tehnologie pentru transportul terestru, pentru aeronautică, securitate, apărare și spațiu și e prezent în peste 60 de țări, inclusiv în România. Compania a creat, pe lângă softurile de semnalizare din mai multe gări din țară, sistemul de lasere pentru laserul de la Măgurele, care a atins în martie anul trecut 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume. La subsidiara din România a Thales, Silvia Batorii lucrează de un an și jumătate.

De-a lungul timpului, în ciuda multor obstacole pe care Silvia le-a întâlnit – descurajări din partea unora și altora legate de posibilitatea de a urma o carieră într-un domeniu tehnic -, toate semnele arătau că trebuie să ajungă, într-un fel sau altul, printre stele.

Copilăria Silviei nu a fost una obișnuită, întrucât nu s-a apropiat de păpuși ori de seturi de bucătărie pentru copii, ci a fost îndrăgostită de un calculator, care, odată intrat pe mâna sa, nu a mai avut niciun meniu sau folder secret.

“Când eram mică, ai mei mi-au dat numele de Minitehnicus, pentru că îmi plăcea să demontez tot felul de dispozitive, să construiesc din piese lego”, povestește tânăra.

În timpul liceului, unde a urmat profilul mate-info, Silvia și-a explorat partea artistică, înainte de a se îndrepta cu totul către fizică și știință. A făcut regie de film și îi plăceau mult limbile străine. De altfel, când era mai mică, a participat la concursuri de muzică alături de sora sa geamănă. Clasa a XII-a a venit însă cu decizia de a se îndrepta către o facultate tehnică, iar pașii au purtat-o ulterior în câteva companii în care a lucrat ca inginer de software, cu o ultimă oprire la Thales.

Care este întreaga poveste a Silviei, află aici.

Foto: Vlad Chirea

56 recommended
48 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »