Andreea Runceanu a fost cucerită de frumusețea muzicii încă din copilărie. Îi este și-i va rămâne loială acestei arte, descoperind tainele chiar în sânul familiei. Nu este deloc o apariție întâmplătoare. Poartă cu mare mândrie numele Runceanu și-l duce mai departe cu un scop bine definit: să aducă mangâiere în sufletul oamenilor.
Ambientul din casă a ajutat-o în alegerea sa de a studia muzică încă de la 7 ani, iar acum străbate lumea la braț cu abilitățile de neegalat pe care le deține. Primul să contact cu sunetele lumii a fost la bunici, într-un sat autentic românesc de la Valea Buzăului, unde parcă totul cânta în jurul ei. A făcut din ele muzică și acum aparține total acesteia, în sensul cel mai direct al cuvântului.
Când cântă oriunde, oricui și orice, vibrează și simte că există. Creează un raport intim cu scena de fiecare dată și necesitatea de a produce muzică a devenit o funcție vitală a existenței sale. Și-a găsit rostul în țara noastră, deși cu vioara și experiența pe care a dobândit-o putea să își facă o carieră oriunde în lume. A purtat întotdeauna un strop mare de entuziasm care a stimulat-o să treacă peste luptele cu scârțâielile la acest frumos instrument în primii ani de studiu și care a ajutat-o să nu se abată de la drumul său.
Azi, se declară mulțumită de punctul în care a ajuns grație dragostei pe care i-o poartă vioarei, ambiției de neegalat, dar și pentru că a promis celor din familie care i-au fost reper în viață (părinți, frate, celebra Mihaela Runceanu). Mărturisește că niciodată nu a purtat gândul de a renunța la profesia de muzician.
Din anul 2000, alături de alte trei profesioniste, adunate sub titlul Amadeus, a lansat mai multe albume muzicale și împreună au susținut nenumărate turnee internaționale. În tot acest timp, în cadrul trupei Amadeus, au survenit schimbări de componență, de viziune, de țeluri. După spusele artistei, este cea mai potrivită formula în momentul prezent. Cu același crez, cu iubire imensă pentru muzică și plăcere de a crea emoție, promit un album nou cu muzică compusă de Xenti Runceanu, cel ce a fost stâlp permanent Andreeei Runceanu, fratele său.
N-ar putea trăi fără copiii ei, oamenii dragi și muzică. Dar ce alte elemente o definesc, în rândurile de mai jos.
În jurul căror cuvinte/valori guvernezi în viață și le transmiți la rândul tău copiilor?
Cinstea și iubirea pentru semenii lor, indiferent cât de diferiți sunt.
Care este superputerea ta?
Să văd și să prețuiesc ceea ce este bun în oameni și situații.
Să facem un exercițiu! Cum e Andreea-omul? Cum e Andreea-mama? Cum e Andreea-artista?
Andreea-omul este pozitiv și în continuă mișcare. Andreea-mama e poate prea atentă mereu la nevoile lor, îi ascultă cu iubire și înțelegere, râde mult și se joacă. Andreea-artista se bucură enorm când cântă, oricând, oricui și oriunde, și asta cred că se vede cu ochiul liber.
Numele tău este legat de lumea muzicii de mică. Ce poți spune despre frumoasa escapadă academică? Dorință proprie sau a fost glasul familiei?
Dintotdeauna mi-am dorit să devin artistă, din proprie inițiativă. Bineînțeles că m-a ajutat mult faptul că m-am născut într-o familie în care muzica a fost mereu la loc de cinste. Am fost expusă la muzică bună, am avut pian și vioară în casă, așa că mi-a fost ușor să aleg la vârsta de 7 ani să merg la școala de muzică.
Poți spune că cea mai frumoasă întâlnire a ta a fost cu talentul?
Pot spune mai degrabă că cel mai mare noroc al meu a fost că s-a nimerit să îmi placă enorm muzica și în același timp să am și înclinație naturală în zona exprimării artistice. Cunosc oameni care iubesc muzica, dar nu au talent, și oameni talentați care nu iubesc muzica. Talentul de fapt l-aș traduce ca fiind o sclipire, o fereastră îngustă de tot prin care iese la lumină, spre public, sufletul artistului. Dar aș sublinia că din tot ce înseamnă un artist adevărat, pe care îl adoră publicul, doar 1% e talent, iar restul de 99% este muncă și dăruire în toate sensurile – multe ore de studiu, tehnică bună, rezistență, ambiție, dorință de perfecționare continuă, generozitate și dragoste de public.
Te-a ajutat numele de familie pe care îl porți în cariera formată?
Având-o în familie pe Mihaela Runceanu am purtat de mică cu mine ideea că poate și eu am în ADN-ul meu ceva din ADN-ul ei, și menirea mea este să cânt. Am adorat-o și am avut-o ca model de profesionalism. Îi port numele cu mândrie, și sper din tot sufletul că ea, de acolo, sus, e mândră de mine și de fratele meu.
Cine este omul fără de care nu ai fi reușit?
În primul rând părinții mei, care m-au sprijinit mereu în toate deciziile pe care le-am luat și cărora nu le-a fost teamă să facă, pentru educația noastră muzicală, niște sacrificii de neconceput poate pentru unele familii. Apoi, după vârsta adolescenței, omul care a avut și are în continuare un impact major în cariera mea este fratele meu, Xenti. Datorită lui am ajuns acum 20 de ani și la preselecția pentru a intra în trupa Amadeus, iar tot el este cel care este partenerul nostru în absolut tot ce producem muzical, de la Amadeus la proiectele mele solo. Contează enorm ca și în viața personală să simți că ai echipă, iar aici am mare noroc să fiu încurajată și sprijinită în tot ceea ce fac de către partenerul meu de viață.
Ce signifianță are pentru tine Amadeus?
Simbolic aș zice că este primul meu copil. Este un copil frumos în jurul căruia simt s-a învârtit toată viața mea, de fapt și mai bine aș putea să spun că e o parte din mine. Au fost momente de cumpănă, au fost schimbări în componență, în viziune, de obiective. Momentul în care ne aflăm acum este minunat, avem o plăcere greu de pus în cuvinte să cântăm împreună, iar în această toamnă vom lansa un album nou cu muzică compusă de Xenti, un album care ne reprezintă foarte bine.
De ce ai nevoie pentru a avea armonie în viața ta?
De iubire, de înțelegere, de bunătate și de sănătate. În punctul în care se întâlnesc aceste lucruri, eu sunt fericită.
Dacă nu ar fi fost cariera de acum, ar fi fost….?
Mi-ar fi plăcut să fac orice altceva tot din zona exprimării artistice – fie literatură, teatru, film, orice, ori… medic sau profesor. Iubesc oamenii un pic mai mult decât o fac alții, mă împlinește să aduc o mângâiere, un zâmbet, o încurajare, atunci când e nevoie. De fapt asta fac prin muzica mea.
Cine nu este Andreea Runceanu?
Nu este o femeie sofisticată.
Un om este construit atât din mulțumiri sufletești, cât și din tristeți. Care este mulțumirea ta cea mai mare? Dar tristețea care nu te lasă în pace?
În plan personal, copiii mei sunt mulțumirea mea cea mai mare, iar în plan profesional, este că muzica noastră are ecou puternic în sufletele oamenilor.
Tristețea care nu îmi dă pace, în acest moment, este că nu știu cum să am câteodată grijă de mine.
Ce ticluiești pe viitor? Porți cu tine un vis pe care dorești să-l materializezi?
Dincolo de planurile deja scrise pentru Amadeus, care așteaptă să fie puse în acțiune, pregătesc să îmi refac site-ul www.andreeearunceanu.ro, unde voi face un blog de muzică și experiențe, și voi lansa niște cursuri de traininig și mentorat pentru artiști la înceeput de drum.