a

Din culisele succesului: Rusanda Davideanu a dat viață unui business cu cărți din pasiune pentru lectură

- - 122- 115 vizualizari

Cărțile nu sunt doar o adunătură de foi legate între două coperte. Ele servesc unui scop mai mare decât acelea de a fi citite. Cărțile formează, cu fiecare pagină răsfoită și tratată corect, harta sufletului nostru. Ne dă șansa să trăim mai multe vieți odată. Ne transpunem în fiecare lume, ne abandonăm pe noi și îmbrăcăm hainele unui nou personaj. Datorită lor, putem să avem parte și de cele mai speciale călătorii, după cum ar spune invitata de azi.

Rusanda Davideanu a gravitat în jurul cărților dintotdeauna, astfel a făcut o pasiune pentru lectură. S-a născut din interiorul său, nu din constrângere sau obligație, iar din cenușa acestei plăceri imense a dat viață unui concept minunat numit Bookletta. O idee sădită în mintea sa într-o noapte s-a transformat într-un business de succes care se adresează doamnelor și domnișoarelor de pe patru continente. O geantă cu carte ce scoate în evidență faptul că lectura poate fi îmbinată cu partea de fashion.

Am moștenit dragostea pentru lectură de la un bunic director de școală și profesor de limba română, de la o mamă jurnalist și expert în comunicare și un tată doctor în istorie și politologie.

Lectura o înrobește și o fascinează, astfel încât a dorit să transmită printr-o campanie „Citesc deci sunt sexy” că sunt și alte lucruri care te fac interesantă. Bagajul intelectual este adevărata frumusețe pură a femeilor. Cooltbox” este un alt produs inovativ al tinerei antreprenoare. O cutie cu un abonament lunar în urma căreia clientul primește cele mai bune cărți ale lunii.

Pe Rusanda Davideanu o întâlnim și în ipostaza de gazdă a emisiunii În culise cu Rusanda” la Canala 33 România, unde te invită să faci cunoștință cu oameni frumoși, cu viziuni, cu perspective, speranțe ale țării noastre.

Cine este Rusanda, încotro se îndreaptă și cum arată sufletul ei?

Rusanda este personajul principal din romanul Frunze de dor” de Ion Druță, iar Rusanda Davideanu este foarte asemănătore acelui personaj, după care și-a primit numele.

Încotro se îndreaptă? Întotdeauna mai sus, pe treapta următoare.

Să facem un exercițiu: Cum era fetița Rusanda? Cum e azi Rusanda omul? Cum e Rusanda antreprenorul?

Fetița Rusanda era foarte zâmbăreață, naivă și optimistă. Bucuria era parte din fiecare clipă din fiecare zi din fiecare an din viața ei. Aș vrea să cred că mi-am păstrat aceste trăsături în ciuda maturizării care de multe ori ne răpește puritatea și ne face sceptici. Prefer să fiu naivă, dar curată pe dinăuntru, să practic bucuria în fiecare zi și să trăiesc pentru a face bine. Alt scop mai potrivit pentru a fi n viață nu găsesc.

Care sunt valorile pe care le-ai primit de la familie și dorești să le insufli la rândul tău?

Am fost educată să las de la mine, să fiu politicoasă și să învăț lecțiile vieții în felul meu. Nu mi s-a impus un anumit destin, am fost lăsată să îmi găsesc calea, un drum presărat cu adevărate aventuri și provocări. Am experimentat diferite feluri de sport, artă, hobby-uri, am călătorit mult, am intrat în contact cu diferite culturi și am învățat limbi străine. Nu aș schimba absolut nimic și chiar mai mult: aș face la fel cu copiii mei.

Cum ți-ai descrie traseul profesional?

Traseul meu profesional ar putea fi descris așa: PR-Antreprenoriat-PR

Unele persoane consideră că succesul înseamnă să ai o carieră interesantă, altele cred că viața de familie și banii mulți formează împreună succesului adevărat. Care este definiția succesului signifiantă pentru tine?

Succesul pentru mine înseamnă să te trezești în fiecare zi mulțumit de ceea ce ai reușit să faci până acum și entuziasmat de ceea ce urmează să faci în continuare. Și da, nu cred că există succes fără echilibru acasă, în cuplu sau în familie.

De unde apetitul acesta pentru lectură și pasiunea deschisă pentru cărți?

Am moștenit dragostea pentru lectură de la un bunic director de școală și profesor de limba română, de la mama juralist și expert în comunicare și un tată doctor în istorie și politologie. Cărțile au fost mai importante decât banii în familia noastră. Și acum ne facem recomandări și ne dăruim cărți.

A citi înseamnă….(completează propoziția).

A citi înseamnă a călători unde vrei tu, când vrei tu. Cât de frumos e să facem asta și să prindem aripi, mai ales acum, în pandemie?

Ce carte nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunuia dintre noi? Ce carte ai acum pe noptieră?

Cele 40 de legi ale iubirii” de Elif Shafak e o carte miraj, făcătoare de bine, must-read în această viață. Pe noptieră acum am “O zi din viața lui Ivan Denisovici” de Soljenitin.

De unde ideea business-ului Bookletta? Ușor sau greu a fost să te extinzi? Care au fost instrumentele” de care te-ai folosit?

Bookletta este felul meu de a spune lumii că moda poate fi mai mult decât o sumă de obiecte, poate fi o idee care să educe valori culturale. A fost o idee transpusă în realitate de un designer și un atelier în 2012 și care între timp s-a transformat într-un adevărat obiect de cult și a ajuns pe patru continente.

Care este cea mai mare stavilă întâlnită în traseul tău antreprenorial?

Cea mai mare problemă în business-ul meu, cel de a produce și comercializa geanta pentru femeia care citește, a fost partea de producție: din păcate, marochinăria e un meșteșug pe cale de dispariție, atelierele bune sunt puține și scumpe și a durat ceva timp până am găsit unul care să înțeleagă Bookletta și să o producă la un anumit nivel.

Unde vezi Bookletta peste 10 ani?

Peste 10 ani Bookletta va fi normalitate, nu inovație. Noi, cititoarele, ne vom recunoaște de departe și ne vom zâmbi subtil, cu gândul că cine se aseamănă- se adună. Mai mult, moda va deveni mod de comunicare și educare, nu doar de epatare.

Care este relația cu televiziunea?

De aproape un an sunt prezentatoarea emisiunii “În Culise cu Rusanda” la Canal 33 România, unde aduc oameni cunoscuți din România și le scot în față poveștile, umanitatea și lecțiile de viață din care avem cu toții de învățat. Puteți vedea emisiunile mele pe Youtube și vă încurajez să veniți cu idei de invitați pentru următoarele

Ce proiecte ticluiești pe viitor?

Sunt mai nou parte dintr-o agenție de PR, Elite Communication, unde, alături de Bianca Tudor și Mihaela Lemnaru, ne-am propus să ajutăm antreprenoarele din România să își construiască brand personal de succes și să iasă în față afacerile lor. O merită din plin, iar noi le dăm încrederea și instrumentele pentru a face asta.

De ce are nevoie o femeie ca să dobândească în viață?

Ca să reușească în viață, o femeie are nevoie de rădăcini puternice (principii și valori), curaj de a-și depăși fricile și grija, puterea de a învăța și de a se adapta. Mi se pare important și să te înconjori de oameni care sunt peste tine, ca să crești și să evoluezi. Eșecul este prietenul nostru, iar o femeie puternică știe asta și învață din eșec. De asemenea, o femeie de succes fuge de oamenii care se înconjoară de persoane inferioare lor, ca să le domine: orgoliile mari sunt inamicul evoluției.

122 recommended
115 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Tanase Emma