a

Marian Olteanu, actor: “Aș vrea să ajung ca Victor Rebengiuc”

- - 91- 1003 vizualizari

Un interviu cu un actor care în ultimii ani a făcut mai multe roluri notabile, în special la Teatrul Mic, unde este și angajat.

Andrei Crăciun

Drum. Marian Olteanu, actor. De unde vine Marian și unde vrea el să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actorul de astăzi?
Eu sunt din orașul Vaslui și sunt un norocos pentru că am atras oameni frumoși până în acest punct în viața mea. Prin alegerile mele de până acum am ajuns să întâlnesc oameni care sa mă propulseze către teatru. Am întâlnit o fată în liceu de care m-am îndrăgostit și ea de un punct mă tot pisa la cap cu viitorul meu. La un moment dat i-am raspuns la întrebarea..”tu la ce facultate vrei să dai?” Și am stat câteva secunde și i-am răspuns: “la teatru”. Apoi tot prin ea care se pregătea pentru admiterea la Cluj la grafică m-a pus în contact cu Emil Coșeru de la Iași cu care am avut câteva întâlniri pentru admiterea la facultate. Pe scurt am dat și la Iași și la București. Am intrat la ambele și bazându-mă pe instinct am ales Bucureștiul și acum știu că am făcut alegerea potrivită. Ca punct de plecare, în clasa a IX-a dirigintele meu Alexandru Mîțã m-a întrebat dacă nu vreau să joc într-un film și anume în Steaua fără nume a lui Mihail Sebastian și am zis da, why not? Filmul încă e pe www.steauafaranume.blogspot.com și când mă mai uit la el mă simt pur și simplu penibil, dar cică așa e la orice început. Am ales Bucureștiul, pentru că la Iasi nu am simțit să mă duc, adică din nou m-am bazat pe instinct și aici am facut licenta la clasa domnului Florin Zamfirescu și masteratul la clasa domnului Gelu Colceag. Una peste alta, de aproape doi ani sunt angajatul Teatrul Mic din București. Ca perspectivă, vreau să învăț să scriu proiecte/spectacole și poate cu unele o să ajung și în Austria; ce să zic… speranța moare ultima.

Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează de la toamnă? Unde să vină publicul spectator să vă vadă, apetitul odată deschis după citirea interviului?
De când sunt angajat la Teatrul Mic joc în Deșteptarea Primăverii de Frank Wedekind în regia lui Vlad Cristache, în Apa Vie (adaptare după Frații Grimm) de Daniel Frilanser Chirilă, regia și coregrafia Stefan Lupu, video mapping-ul lui Eranio Petruska și muzica compusă de Mihai Dobre (Șuie Paparude). Mai joc în Anul Dispărut 2007 scris de Peca Ștefan, regizat de Ana Margineanu și “mapp-at” de Cinty Ionescu și urmează o premiera nouă în sala nouă a TM și anume sala de pe “Gabroveni” ( eu nu știu exact cum se numește sala, Studio – poate ) unde voi juca Romeo în spectacolul Romeo și Julieta regizat de Liliana Pană. Va fi o avanpremieră pe 14 octombrie și pe 19 și 20 premiera oficială. La Teatrul Excelsior joc rolul lui Lysander din Visul unei nopți de vară de William Shakespeare în regia lui V. Cristache, cu care am început stagiunea anul asta, nu la București, ci la Brăila. A fost frumos. Mai un spectacol la MNAC București pe care-l joc foarte rar și anume “Între 2 pastile” e combinație de “docu-performance” conceput de Cinty Ionescu, muzică de Sorin Randomform și video de Dan Făcăeru. E un spectacol despre depresie, boală ce poate afecta vizibil calitatea vieții cotidiene.

Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Pe film ce să zic, chiar aseară am avut premiera la Cinema Pro cu noul film al lui Radu Jude – “Îmi este indiferent dacă în instorie vom intra ca barbari” unde am un rol mic dar apar acolo și asta pentru mine e important. Tot la Radu Jude filmam în 2015 la Eforie “Inimi cicatrizate” unde jucam rolul lui Ernest, “dandy-ul sanatoriului tuberculoșilor de oase”. Radu Muntean mi-a oferit anul trecut și anul ăsta mai multe oportunități de a juca pe film. Am jucat în ultimul lui film “Alice T” unde Isa a luat premiul pentru cea mai buna actrita în rol principal la Locarno anul ăsta; și pe lângă asta mi-a mai oferit câteva reclame, ultima e acum la TV la McCombo.

Țara. Ce relație are Marian cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede el viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?
Eu am început în ultima perioadă să mă gândesc la trecerea de la o mentalitate la alta. Când zic asta mă gândesc la relația dintre mine și părinții mei. Consider că dacă îți înțelegi părinții, care au niște idei dintr-o mentalitate mai mult sau mai puțin comunistă, cu atât te poți înțelege pe tine mai mult. Apropo de ce se întâmplă acum în tară cu refendumul, nici nu sunt prea informat, dar mă gândesc așa. Cum ar fi dacă bunica mea de la Vaslui ar vedea pe stradă o familie formată din doi bărbați/două femei și un copil între ei. Zic asta pentru că bunica mă tot așteaptă la Vaslui cu o fată cu părul lung cum are ea. Nu o să se întâmple prea curând. Consider că ar fi un mic șoc înspre schimbare, dar poate că ne grăbim. Asta e părerea mea, repet nu prea sunt informat și de obicei nu prea fac eu politică, dar mă interesează, pentru că eu nu vreau “o țară ca afară”, eu vreau o țară “ca a noastră”, adică să facem curățenie după noi; apoi mai vedem. Nu știu.

Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Marian? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?
Am fost în piață când a fost cazul și am semnat petiția aia ultima, fără penali în funcții publice. Am semnat-o la mine in Vaslui.

Idoli. Are Marian idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actorului? Ca cine voia să fie atunci când era mic?

Pe la 7-8 ani voiam să ajung actor pentru că îmi placuse mie de ăla din “Home Alone”. Atunci m-au întrebat ai mei: “nu vrei să te faci actor?” Și m-am băgat sub plapumă. Prin clsasa a IV-a voiam să ajung ca Eminem, am mai crescut și prin liceu voiam să ajung ca solistul de la Enter Shikari, pe la finalul liceului îl urmăream pe TV Cultural pe Liviu Ciulei la o emisiune, dar am uitat cum se numea. Ca idol a și rămas Liviu Ciulei. Aș vrea să ajung ca Victor Rebengiuc, să joc pana la varsta dânsului. M-am bucurat mult acum doi ani la Gala Hop când mi-a zis că pe mine mă place. A fost frumos. Îmi place mult ce face James Thierree, nepotul lui Charlie Chaplin. Din fotbal îmi place de Pep Guardiola.

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru.
Tineri: Andrei Hotoleanu(Different Motorcycle), Adrian Stănescu,Ciprian Nicula, Ștefan Lupu, Cosmin Vijeu, Ionuț Anghel, Costi Apostol, Rareș Florin Stoica, Eranio Petruska, Florin Crăciun, Tudor Morar, Gabi Costin, Ghighi Eftimiu, Vlad Benescu, Lucian Ionescu, Alexandru Grăjdeanu, Dani Achim, Cezar Grumazescu,  Lavinia Pele, Cătălina Bălălău, Ana Bianca Popescu, Alina Petrică, Oana Pușcatu, Filip Teodora, Adela Bengescu, Irina Slate, Loredana Munteanu, Ana Băncescu, Marina Arsene, Andreea Diana Nistor, Paula Vrînceanu, Ana Săndulescu, Alma Boiangiu. Aici sunt tineri care fac muzică și teatru. Cred că e nevoie de o apropiere între oamenii care cred în ei, indiferent de profesie.

CITAT
Eu nu vreau “o țară ca afară”, eu vreau o țară “ca a noastră”, adică să facem curățenie după noi; apoi mai vedem.

Marian Olteanu, actor

91 recommended
1003 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun