a

Gabriel Baba, antreprenorul care face România cunoscută peste hotare: „Viitorul este al celor implicați, indiferent de domeniu”

- - 136- 1548 vizualizari

Gabriel Baba este un tânăr ambițios, care se oprește din a munci destul de rar. Pentru el, visurile au devenit planuri pe care le ordonează în funcție de prioritate și lucrează la fiecare în parte până este perfect. Cine este Gabriel, cu ce se ocupă, și mai ales de ce, iată:

Cine ești, cu ce te ocupi, de unde vii? 

  Sunt un tânăr antreprenor care urmează a fi finanțist la bază.  M-am născut în 18 februarie 1995 și am început primele afaceri încă din clasa a patra când vindeam la școală cd-uri cu jocuri și filme realizate acasă în programul Burn. Mi-a fost chemată mamă la școală pentru această afacere așa că a trebuit să mă opresc. În semestrul al doilea am început să vând casete destinate jocului pe televizor. Și această afacere a mers bine până s-a repetat povestea. Eram un exemplu negativ pentru că ceream bani copiilor, pe jocurile pentru care munceam că să le aduc la școală. Atunci am câștigat primii bani cu care mi-am cumpărat două calculatoare acasă, le-am legat în rețea și le închiriam colegilor de la școală care veneau după ore să joace Fifa 2000 și Counter Strike. Eram fericit pentru că în timp ce făceam bani îi făceam și pe ei fericiți. Așa pot spune că am făcut primii bani. 

Viitorul este al celor care cred în frumusețea viselor lor

Îmi conduc viața pe baza unor valori precum responsabilitatea, încrederea, profesionalismul, integritatea cât și ambiția de a aduce un plus de valoare în societate și a lăsa ceva în urma mea. John Maxwell spunea la un moment dat că indiferent cine ești acum sau cu ce te ocupi, nivelul la care te afli este legat de felul în care te conduci pe tine însuți și de felul în care te conectezi cu cei din jur. Consider că fiecare contact pe care îl avem trebuie păstrat, menținut și avut grijă de el deoarece o relație se construiește în timp cu multă răbdare și bunătate. 

Am fondat și sunt CEO al companiei AConnect care are ca obiectiv principal digitalizarea companiilor și a sistemului public din România. Compania AConnect este specializată în Managementul Documentelor, IT&C, GDPR și Cyber Security. Oferim o gamă completă de servicii în toate cele patru ramuri de activitate. După cum bine se observă, am încercat să distribuim riscul operațional. Activăm în sectoare diferite, însă care au o sinergie logică între ele.

La nivel de echipă avem peste 250 de premii naționale și internaționale și cred că peste 500 de evenimente și conferințe în România, Europa și SUA.  Consider că AConnect a atras cei mai buni tineri experți din domeniile menționate mai sus, și nu ne oprim aici. Zi de zi interacționăm cu tineri care vor să facă parte din proiectul AConnect.

Echipa noastră are pregătire națională și internațională de top la facultăți precum  Universitatea din București, Academia de Studii Economice, Harvard, Yale, George Washington University, Columbia University cât și experiență în câmpul muncii adică muncă de zi cu zi în cadrul instituțiilor publice din România și Europa la cel mai înalt nivel.  Pot spune că suntem o companie complexă care are posibilitatea să ofere servicii și produse la cel mai ridicat standard.   

Suntem tineri români care ne dorim ca prin serviciile și soluțiile noastre să aducem un plus de valoare în societate. Ne dorim să ajutăm oamenii care interacționează cu administrația publică și companiile naționale sau multinaționale. Fie că este vorba despre un cetăţean care interactionează cu o instituție, fie că este vorba despre un funcționar care lucrează în cadrul unei instituții, sau un angajat al unei companii, obiectivul nostru este să le facem tuturor viață mai ușoară și frumoasă.  Avem un portofoliu vast de clienţi: companii naționale, multinaționale cât și instituții publice. Sunt de părere că viitorul aparține parteneriatelor, de aceea suntem deschiși și căutăm și alte companii care împărtăşesc aceleași valori cu  noi pentru a dezvolta prin soluții și servicii societatea în care trăim cu toții. 

Ce parcurs educațional ai?

Studiez la Academia de Studii Economice din București, facultatea de Finanțe- Bănci având că temă de licență Studiul de Fezabilitate pentru un Proiect de Investiții. În același timp urmez un curs la Cambridge Business Academy (Cambridge Internațional A&AS level Business, Cambridge Internațional A&AS level Economics, Cambridge Internațional A&AS level Accounting).

Lucrez de la vârsta de 15 ani și am fost implicat ca voluntar în conducerea mai multor organizații de tineret naționale și internaționale. Am avut ocazia să lucrez în Guvernul României, Cancelaria Primului Ministru, fiind unul dintre cei mai tineri membri din istoria post decembristă a României.

Am fost membru al academiei „Berghmann Academy”(membru fondator în cadrul John Maxwell Coaching, Speaking and Teaching Team România). Sunt certificat ca și DPO (Data Protection Officer) și am urmat un curs la Centrul de Strategii Aplicate-Diplomație și Securitate Natională și la Universitatea București-The ABC of Diplomacy.

Care crezi că sunt punctele tari ale educației românești?

În România există trei centre mari universitare în Timișoara, București și Cluj, care scot în fiecare an tineri români experți căutați în toată Europa: Facultatea de Medicină, Politehnica, Drept și lista poate continua. Cred că depinde foarte mult și de fiecare student cât de mult își dorește și câtă ambiție are de a reuși. Trăim într-un moment în care avem libertatea deplină de a ajunge acolo unde ne dorim dacă suntem dispuși să muncim și învățam. Avem facultăți care oferă șanse de început reale studenților.

Studenții români pot obține burse să studieze oriunde în lume în funcție de pregătirea lor. Am un prieten din vest care a făcut clasele unu-patru la sat, pe urmă liceul în Timișoara și facultatea la o universitate de top din SUA. Sunt mii sau zeci de mii de cazuri. Deci dacă vorbim de punctele tari ale educației românești, putem spune că există șanse și deschidere către orice nivel dacă ai un vis și muncești pentru el. Un student dacă are de ales între Bulgaria, Moldova, Ucraina, Ungaria sau Serbia cred că preferă România.

Ca orice sistem cu siguranță cred că poate fi și trebuie îmbunătățit. Cred cu tărie că de urgență trebuie schimbate programele școlare deoarece sunt învechite și neadaptate la cerințele din piață muncii. De asemenea, subfinanțarea educației plasează școlile din România într-un alt secol. Lipsa dotărilor în cele mai multe dintre unitățile de învățământ accentuează și mai mult acest lucru. Școlile nu ar trebui să fie doar cele din orașele dezvoltate. În România încă avem școli care reprezintă un pericol de siguranță pentru elevi.

În același timp cred că trebuie crescute salariile cadrelor didactice atât de mult încât concurența să fie mare, deoarece un factor al performanței este concurența. 

Ce înseamnă să fii antreprenor?

Să fii antreprenor înseamnă curaj, responsabilitate, focus, multă ambiție, credință și un caracter solid. Ai nevoie de curaj pentru a visa și pentru a înfrunta toate problemele care apar zilnic, lunar și anual în drumul tău către obiectivul stabilit şi responsabilitate față de clienți, angajați și parteneri. Existăm și ne dezvoltăm datorită clienților noștri cărora ne dorim să le oferim toate produsele și serviciile exact așa cum și le doresc pentru a ne păstra prestigiul în piață.

În anul 2016, în luna decembrie, după ce am plătit salariile și toate taxele am petrecut revelionul cu 180 de RON în portofel și 400 de RON în contul personal.

Nu cred că te naști antreprenor ci cred că te educi a fi antreprenor. Pentru mine a fi antreprenor înseamnă să mă trezesc în fiecare dimineață la 5:30 pentru a avea timp să studiez pentru facultate până la ora 9. De la ora 9:00 încep să fiu antreprenor.

Unul din principiile economiei spune că dacă alegi să cumperi sau să faci un lucru, renunți sau sacrifici altul. La început mi-a fost greu să renunț la încă câteva ore de dormit însă în timp m-am obișnuit. Cel mai dificil lucru pentru mine este faptul că trebuie să renunț la timpul petrecut cu prietenii, însă am înțeles rapid că dacă vreau să fiu și antreprenor și să studiez la cel mai ridicat nivel trebuie să fac un efort în acești ani.

Cea mai mare provocare în a fi antreprenor este să iei decizii și să îți asumi riscuri. Suntem astăzi rezultatul deciziilor luate ieri, săptămâniile trecute, lunile trecute și anii trecuți. Să fii antreprenor înseamnă să iei decizii zilnic și să îți asumi o serie de riscuri.  De asemenea cred că e nevoie de bunătate. Poți cumpără mână de lucru a cuiva, însă inima nu o poți cumpăra. Un sfat important pe care l-am primit în anii trecuți a fost că bunătatea nu costă nimic și cumpără totul.

Povestește-ne despre proiectele tale. Ce faci acum?

Tehnologiile digitale și comunicațiile digitale pătrund în fiecare aspect al vieții noastre. Pentru a evolua trebuie să privim înainte și să înțelegem nevoile care apar la tot pasul și care modelează societatea, afacerile și statul.  În domeniul managementul documentelor digitizăm activitatea unor companii naționale și multinaționale, cât și a unor instituții publice. Imaginați-vă un sediu cu cel puțin 30 de birouri și peste 100 de oameni care zilnic generează documente în format fizic. Aceste documente în luni sau ani de zile, dacă nu sunt gestionare corect blochează activitatea și cresc alerta riscului de securitate.

Imaginați-vă o instituție sau multinațională care are 10.000.000-20.000.000 de hartii. Aici intervenim noi și oferim servicii complete. Începem prin prelucrarea arhivistică și continuăm prin procesul de digitizare a documentelor, adică transpunem toate documentele din format fizic în format digital. Orice hârtie din cadrul companiei sau instituției desigur pe nivel de acces de securitate este la doar un click distanță de cel care dorește să o acceseze. Renunțăm la nervi și timp pierdut în căutarea și gestionarea documentelor.

În luna martie inaugurăm cel mai mare depozit de documente din zona de vest a țării. Are o capacitate de depozitare de 806.400.000 de hârtii. 

În același timp ne concentrăm pe dezvoltarea de tehnologie și pe integrarea de sisteme. Este o zonă importantă în care toate componentele și toată inteligența vin la un loc și reușim să oferim soluții end to end, adică de la prima întâlnire de consultanță, până la etapă de punere în funcțiune a tuturor ideilor și echipamentelor.

Am dezvoltat soluții software pentru Managementul Documentelor, GDPR sau pentru îmbunătățirea serviciilor și modului de funcționare sau de lucru. Soluția pentru GDPR considerăm că este cea mai eficientă și sigura soluție românească. Ne dorim traducerea ei în 4 limbi și scoaterea la vânzare cât de curând în Moldova, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Serbia.

Săptămâna această am lansat o platformă care digitalizează complet interacțiunea dintre un cetățean și o primărie. Cred că toată lumea s-a săturat să stea la coadă, să primească un bon cu numărul 407 la camera B. Trebuie să evoluăm. Această platformă web oferă funcționalități precum: plata tuturor impozitelor și  taxelor, solicitarea tuturor avizelor și documentelor, cât și   funcția de socializare de tip  Facebook, unde un cetățean poate interacționa prin mesaje direct cu oamenii pe care i-a ales la vot: primarul, consilierii locali cât și funcționarii din departamente cheie. Digitalizarea este unul din cele mai importante procese în dezvoltarea comunității. De asemenea în această aplicație web veți găsi un top al celor mai implicate  ONG-uri la nivel local votate de către cetățeni. Ca și beneficii va crește eficiența funcționarilor publici, vor fi eliminate  cozile la ghișee, vor creşte transparența, grija și respectul față de cetățean.

Pentru GDPR echipa AConnect este coordonată de un jurist, doctorand în Drept Internațional Public, Politici Europene și Protecția Datelor cu Caracter Personal având studii la Harvard și Yale, cât şi un expert în IT, mai exact în Securitate Informatică, care a lucrat doi ani și la Agenția Europeană de Securitate Cybernetica-ENISA și doctorand în Securitate Informatică la Academia Tehnică Militară. Consider că avem cea mai bine pregătită echipă din România pentru GDPR. Din păcate au apărut diverse firme care nu au experiență necesară și doar încurcă situația companiilor. 

  Încercăm să fim cei mai buni în tot ceea ce facem. Și dacă nu ne iese astăzi poate mâine vom fi. În acest moment suntem peste 60 de oameni in echipă.  Ne dorim o evoluție continuă și încercam în fiecare zi să fim mai buni decât ieri. 

 De unde a pornit ideea din partea companiei? Ce este mai exact AConnect?

Când vorbim despre Aconnect vorbim despre oameni, despre multă muncă, responsabilitate și valori pe baza cărora construim zi de zi orice idee sau proiect. Aconnect este un hub al inteligenței și excelenței românești. Împreună cu Ionuț, Ana, Teodor, Alex și lista poate continua sunt convins că oferim clienților și partenerilor noștri cele mai bune produse și servicii.

Acționăm cu responsabilitate și dorim să lăsăm în urmă noastră doar lucruri pozitive pentru a ne meține prestigiul nostru pe piață. 

  Ideea a pornit dintr-o necesitate pe care am observat-o în piață. Am fost nevoit să obțin diverse documente și a trebuit să mă deplasez la instituția respectivă, să iau un bon și să aștept 2 ore într-o sală cu alte 100 de persoane că să primesc 2 hârtii. În timp ce stăteam în sală citeam presă și am văzut un articol despre digitalizarea unor bănci din România, a unor multinaționale și am înțeles rapid că oamenii din țara noastră merită ceva mai bun decât primesc acum. Am continuat să mă informez și am sesizat că România este pe ultimul loc în Europa la capitolul digitalizare conform raportului DESI întocmit în 2018. A fost o informare zi de zi timp de o luna, două ca să înțeleg cât mai bine nevoia de digitalizare și a activităților care sunt legate de acest proces. 

Trebuie să implementăm sisteme integrate care să rezolve probleme actuale pentru a dezvoltă comunitatea deoarece tehnologiile digitale ne modelează afacerile, societatea și statul. Timp de opt ani am făcut voluntariat în organizații nationale și internaționale, am lucrat și în Cancelaria Primului Ministr unde aveam de a face cu managementul documentelor. Cunoaștem și problema cu teancurile de documente și timpul și nervii pierduți pentru a găsi documente atunci când ai nevoie de ele, mai ales dacă le folosești zilnic. Soluțiile și produsele pentru GDPR le-am dezvoltat ulterior având la bază oameni competenți și cu experiență vastă în acest domeniu. Oferim și cursuri și ceritificări pentru DPO. 

 Ne dorim dezvoltarea companiei și în alte țări din Europa. Vecinii noștri nu sunt Statele Unite, Germania, Japonia sau Marea Britanie. România are cel mai important rol în regiune și consider că trebuie să ne asumăm acest rol, așa cum firmele din Polonia, Bulgaria sau Ungaria ajung la noi în țara așa trebuie să exportăm și noi produse și servicii. Trebuie să exportăm inteligența românească și peste granițe. Nu-i nevoie să fii mare că să începi, dar trebuie să începi ca să fii mare. 

 Compania AConnect a lansat un program de intership plătit pentru studenți prin care încercam să le oferim ocazia să vadă că există și în România companii care le pot oferi salarii și toate condițiile de lucru ca și companiile din străinătate. Anul acesta în perioadă iunie-august vom avea prima serie de studenți. 

Cum vezi viitorul?

Viitorul aparține celor implicați, indiferent de ce domeniu vorbim. Viață este dură, însă când ești responsabil cu tine, viața este infinit mai ușoară. Asta dacă te disciplinezi și faci ceea ce trebuie să faci când trebuie să faci. 

Cred că este foarte important pentru generația noastră să fie suficient de matură pentru a amâna răsplata, mutându-și concentrarea de la drepturi la responsabilităţi . Avem foarte multe resurse intelectuale care pot contribui la creșterea PIB-ului prin exportul de inteligență în domenii precum IT, Securitate Informatică și chiar Managementul Documentelor. 

Ce crezi că îi lipsește României pentru a ține pasul cu țările dezvoltate din Uniunea Europeană?

Din punct de vedere al afacerilor, României îi lipsesc timpul și trecutul. Trebuie să luăm  în calcul că România are un capitalism și o democrație tânără. Apariția capitalismului a avut loc în perioade diferite și s-a extins într-o îndelungată epocă. În țările Europei occidentale, acest process a început în secolele XIV – XV, în America în secolele XVII – XVIII, iar în România în secolul al XX-lea. Ca exemplu general e ca și cum vreau să concurez cu cineva care face exact ceea ce fac eu de câteva  zeci sau sute de ani. 

Afacerile ajung și la a cincea sau a șasea generație în timp ce noi suntem la prima generație sau la a doua. În tot acest timp vedem și exemple de business-uri românești care se luptă cot la cot sau chiar sunt mai bune decât multinaționalele în privință serviciilor și produselor. Cred că trebuie să privim cu credința în viitor, să avem mai multă încredere în noi și să ne uităm mai mult la lucrurile noastre pozitive decât să căutăm zilnic probleme.

Visul meu este să văd România în primele 15 țări din Uniunea Europeană ca putere financiară. Ca și într-o companie, pentru a te dezvolta ai nevoie de stabilitate, încredere și muncă în echipă.

Te-ai gândit vreodată să emigrezi?

Niciodată. Cred mult în România, se pot face lucruri aici și există multe oportunități și șanse de a aduce plus valoare în societate în toate domeniile de activitate: economic, educațional, politic, sănătate,etc.

Mereu îmi îndemn prietenii din diaspora să se întoarcă în țara și susțin programele care încearcă să îi readucă în România. Am posibilitatea să merg să studiez un an de zile în SUA sau Marea Britanie pentru a acumula noi cunoștințe și a-mi dezvolta cercul relațional, însă nu m-am hotărât încă. 

Cum ar putea România să oprească exodul tinerilor bine pregătiți spre alte țări?

Sunt foarte mulți factori care determină exodul tinerilor spre alte țări și nu doar al celor bine pregătiți. O întrebare care are zeci sau sute de soluții care ar trebui puse în practică urgent.

Principalul responsabil care poate face acest lucru este statul. De exemplu am văzut o inițiativă prin care tinerii care vor să investească în propria educație și pregătire vor putea să ia un împrumut bancar cu dobândă 0% și garantat în proporție de 80% de stat. Acest program nu există în acest moment, dar ar fi un mic pas spre marele obiectiv.

Din punct de vedere financiar alt exemplu sunt programele Start Up Nation care oferă șansa tinerilor să înceapă o afacere în țara. 8 prieteni care aveau de gând să plece în străinătate au fost întorși de acest program.

Un alt program ar fi Start Up Diaspora care de asemenea oferă tinerilor din diaspora 40.000 de euro să înceapă o afacere în România. Eu aș crește acest plafon și aș oferi pentru o serie de proiecte și între 100.000 de euro și 400.000 sub analiza unei comisii speciale. Trebuie oferită șansa și unor idei mai mari cu o concurență mai puternică.

În domeniul medical 85% din absolvenții de medicină vor să plece în străinătate. Aproape un sfert nu s-ar mai întoarce. Cu siguranță acești tineri dacă ar găsi în țara condiții mai bune de lucru și slujbe mai bine plătite nu ar mai pleca.Salariul medicilor trebuie să ajungă la media europeană iar sistemul educațional să fie modernizat și finanțat corect.

O altă idee ar fi crearea unui cadru legal prin care se încurajează companiile private să devină parteneri universitari și să finanțeze educația. AConnect ar fi prima companie care s-ar înscrie într-un astfel de program.

Există oameni în România care au capacitatea să facă mult mai multe lucruri din cele spuse de mine mai sus, însă cel mai important este ca factorul decizional să înțeleagă și să acționeze cât mai urgent. Să înţeleagă, de asemenea, că  într-o companie nu poți evolua sau implementa strategii dacă nu ai baza oamenilor cu care să faci aceste lucruri, iar în educație această bază sunt profesorii.

Ar trebui găsite soluții pentru creșterea atractivității profesiei didactice prin adoptarea unor măsuri precum: locuințe de serviciu pentru profesori, asigurări de sănătate speciale pentru ei și familiile lor și împrumuturi cu dobândă zero pentru bunuri precum cărți, calculatoare sau cursuri de pregătire profesională. 

Ce planuri de viitor ai?

Cei care ajung dincolo de vârf au un vis, iar visul îi are pe ei. Am pus bazele fundației AConnect care are planificate pentru 2019 treizeci de acțiuni sociale, prima fiind în luna februarie, de ziua mea. Îmi voi ține ziua într-un mod aparte, într-un mod în care voi avea invitați pe care îi voi rugă să doneze într-o platformă iar la sfârșit banii vor fi investiți în educație.   

Credem foarte mult în implicarea socială. Mă întreba cineva acum câteva zile: veți face publice evenimentele voastre caritabile? Și am răspuns că da, deoarece fără exemple în societate nu se pot naște alte exemple. Sper să începem un trend în privință acestor acțiuni și din ce în ce mai multe companii să adopte și o politică de activitate socială.

Compania noastră sprijină copiii care nu au acces la o educație primară sau elevi care își doresc să studieze la facultăți de prestigiu însă nu au fonduri. Visul meu este să construiesc cea mai mare organizație pentru copii din țara. Îmi doresc să pot ajuta copii din mediul rural care nu se nasc cu avantajele celor de la oraș: școală, sănătate, mediu social.

Mediul rural trebuie dezvoltat și el în același timp cu cel urban. Sunt de părere că orice ajungi să dezvolți în viață sau să deții este și datorită societății în care trăiești și simt nevoia să fiu recunoscător din acest punct de vedere. Oricât de inteligentă ar fi o persoană, dacă societatea din care face parte nu îl acceptă nu are șansa să își dezvolte și implementeze ideile.

136 recommended
1548 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »