Sintia Radu, 30 de ani, din Bucureşti, este o tipă nonconformistă, tenace şi plină de elan. Râde mult şi des şi are un şarm aparte, pus în lumină de abilitatea ei de a povesti. Când începe să vorbească, cu greu o mai poţi opri. Povesteşte cu lux de amănunte despre orice subiect ce ţine de persoana ei. Aptitudinile oratorice sunt explicabile dacă afli că a fost jurnalistă la influentul şi prestigiosul cotidian american Washington Post (WP). A ajuns să lucreze aici ca stagiar, pe durata verii acestui an, ocupând prin concurs unul dintre cele 25 de locuri de dintr-un total de 1300 de aplicanţi. Domeniul de interes şi activitate al Sintiei este cel de afaceri și tehnologie. Pe perioada celor trei luni de internship a avut ocazia să se documenteze şi să scrie despre subiecte ample şi complexe, având articole publicate chiar pe prima pagină a secţiunii de Business. În afară de WP, Sintia a mai lucrat, tot în SUA, la ziarul St. Louis Post-Dispatch. Însă, primul contact cu o redacţie de presă l-a avut în România, în trustul Intact, apoi a lucrat timp de cinci ani la revista Esquire, unde a fost editor coordonator.
Înainte de a ajunge să scrie la Washington Post, Sintia a beneficiat de o bursă Fulbright, care i-a permis să facă un master la cea mai veche facultate de jurnalism din Statele Unite, University of Missouri. Aici a creat, împreună cu câţiva colegi, o aplicaţie de mobil care a fost prezentată la sediul Apple din California. În afară de masterul din America, a absolvit şi masterul de jurnalism tematic la Universitatea din Bucureşti, iar studiile de licenţă le-a făcut la ASE, unde a terminat Facultatea de Management.
Legătura cu scriitura o trimite pe Sintia cu gândul la copilărie. „De când eram micuţă, îmi plăcea să scriu, am lucrat la mai multe reviste ale şcolilor unde am învăţat. Inclusiv la ASE scriam la revista unei asociaţii studenţeşti. Mi-a rămas în minte ideea să fac ceva legat de scriitură. Nu prea înţelegeam eu atunci ce însemna jurnalism, doar îmi plăcea să scriu.” În anul al doilea de facultate, a intrat în posesia unui ghid al admiterii la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea Bucureşti şi vrut cu obstinaţie să dea examenul în urma căruia am fost admisă şi la această facultate.
La FJSC a avut profesori jurnalişti, printre care vedeta de televiziune Lucian Mândruţă, iar el le-a oferit studenţilor ocazia să vadă redacţia televiziunii Antena 1. “Atunci mi-a răsărit în mintea ideea de a lucra în presă. S-a ivit o oportunitate şi am profitat de ea, aşa încât am ajuns să lucrez timp de joi ani în trustul Intact.” Între timp, a terminat ASE-ul, dar n-a profesat deloc în domeniu, deoarece i-a plăcut mai mult jurnalismul. “Faptul că am absolvit studii economice m-a ajutat în cariera de jurnalist de business şi tehnologie. N-am profesat niciodată în domeniul economic şi nici nu mă văd lucrând vreodată acolo”, spune Sintia.
Admisă la opt facultăți de jurnalism din SUA
Apetenţa pentru jurnalism a determinat-o ulterior pe Sintia să-şi dorească să aprofundeze ce învăţase la Antena 1. Astfel, s-a înscris la un master, tot la FJSC, dar în aceeaşi perioadă a început să lucreze la revista Esquire, publicaţie la care a fost editor coordonator. “Am lucrat acolo cinci ani, lucru surprinzător, deoarece eu sunt o fire rebelă, care caută mereu noi şi noi provocări. Pentru mine Esquire a reprezentat un fundament temeinic pentru cariera mea de jurnalist.”
Studiile şi experienţa în mass-media din România i-au deschis noi orizonturi Sintiei. A aplicat pentru o bursă Fulbright, un grant pus la dispoziţia studenţilor români care vor să studieze în Statele Unite. A obţinut cu uşurinţă această bursă, ceea ce i-a facilitat şi împlinit dorinţa de a studia jurnalism în SUA, o ţară care i-a oferit noi experienţe academice şi profesionale. „M-am apucat să învăţ serios limba engleză când aveam 21 de ani şi am susţinut câteva examene la mai multe facultăţi de jurnalism din America. Am fost acceptată la opt dintre ele, dar am ales Missouri din mai multe motive: avea costuri de şcolarizare decente, ceea ce îmi garanta că pot termina masterul. În plus, Missouri e cea mai veche şcoală de jurnalism din America şi are foarte mulţi absolvenţi bine plasaţi în presa americană.
Presă românească vs. presă americană
După doi ani în care a studiat şi a lucrat în paralel la ziarul St. Louis Post-Dispatch, a venit apoi în Washingthon DC pentru a profita de o noua oportunitate de carieră. A fost vorba de un internship de trei luni la cotidianul Washintgon Post, obţinut în urma unui concurs extrem de disputat de 1300 de doritori pentru 25 de locuri. “A fost o concurenţă acerbă, dar asta m-a motivat foarte tare şi m-a determinat să-mi demonstrez mie însămi că pot obţine un loc de stagiar la WP.”
Despre experienţa de la WP Sintia are numai cuvinte de laudă. Dincolo de lucrurile practice pe care le-a învăţat, s-a simţit în largul ei datorită tratamentului de care a avut parte. În această redacţie nimeni nu face diferenţe între un stagiar şi un angajat permanent, iar toată lumea munceşte cot la cot. Mediul de lucru plăcut, dar solicitant, abordarea deschisă şi subiectele ofertante i-au stimulat jurnalistei românce spiritul creativ, astfel că a putut să se remarce cu uşurinţă. Aşa a ajuns să scrie şi publice articole care au apărut în pagina de Business a ziarului american.
La final de stagiu, după trei luni petrecute la WP, a tras o concluzie fără echivoc: jurnalismul american e net superior celui din România. “Acasă sunt oameni care ajung să lucreze în presă întâmplător sau pentru că nu au alte soluţii. În schimb, în SUA nu prea întâlneşti astfel de cazuri. Aici sunt jurnalişti foarte pasionaţi, bine pregătiţi atât practic, cât şi teoretic, oameni cu cariere ireproşabile. Jurnaliştii americani înţeleg că au o misiune şi o responsabilitate cruciale pentru orice societate: acelea de a informa obiectiv. În România nu prea există aşa ceva, din păcate. Presa românească mi se pare experimentală pe alocuri, iar asta o face distractivă. La noi fiecare face presă cum îşi doreşte, există foarte multă libertate, pe când în America sunt nişte reguli stricte, fiind necesare foarte multe aprobări pentru a trata anumite subiecte. Presa americană este într-adevăr o putere în stat.”
Aplicaţie de IOS testată de Apple
Cariera profesională a Sintiei Radu s-a evidenţiat nu doar prin studiile la cea mai veche facultate de jurnalism din lume sau stagiul la Washington Post. Româncă a fost protagonista unui proiect informatic foarte ambiţios, care i-a oferit şansa de a pătrunde la sediul Apple din California. Cu largul concurs al Universităţii Missouri, care nu e doar centru educaţional, ci şi un centru de cercetare în mass-media, Sintia a participat, împreună cu studenţi la automatică, la o competiţie sponsorizată de Apple. Acest concurs urmărea dezvoltarea unei aplicaţii de mobil care să-i ajute pe jurnalişti şi cititori. „Dintr-un astfel de grup am făcut şi eu parte în perioada masterului şi am creat o aplicaţie care permite obţinerea, în câteva secunde, a unei transcrieri a unui interviu audio. Am fost motivaţi să lucrăm împreună pentru a aplica idei şi a ieşit ceva foarte frumos. Vă imaginaţi cât timp economiseşte un jurnalist care are de transcris un interviu, folosind această aplicaţie.”
Proiectul la care a contribuit Sintia a câştigat competiţia la Missouri în 2016, motiv pentru care a fost invitată la sediul Apple pentru a prezenta aplicaţia câştigătoare. Acolo a beneficiat de o vizibilitate foarte mare şi astfel a reuşit să intre în contact cu mai multe companii importante din Silicon Valey. Acum aplicaţia IOS este în dezvoltare şi va fi lansată pe piaţa din SUA în curând.
Ascensiunea Sintiei ca student străin în America a fost remarcată de organizatorii interviurilor motivaţionale Tedx, care i-au oferit prilejul de a vorbi liber, în faţa unei audienţe numeroase şi eterogene, despre reuşitele carierei sale. „A fost un vis împlinit, deoarece îmi doream demult să povestesc cum am ajuns în America. Totodată, am putut să-mi înfrâng teama de a vorbi în public. Audienţa a fost încântată de discursul meu cu accent pus pe importanţa studenţilor internaţionali pentru America. A fost o reuşită şi mă mândresc cu asta. Sper ca pe viitor să mai am ocazia de a susţine şi alte discursuri de acest gen.”
CITAT: “Mă consider o persoană perseverentă, optimistă şi pasionată de ceea ce fac. Tot ce am făcut până acum, am făcut din pasiune. Mi-a plăcut să fiu în presă şi când a fost greu, şi când a fost bine. Succesul în presă e o chestiune de anduranţă, asta este filosofia mea”, Sintia Radu, jurnalistă
The Washington Post, ziar cotidian, fondat în 1877, a câştigat de-a lungul existenţei sale 87 de premii Pulitzer. În total aproximativ 800 de jurnalişti care lucrează azi la WP