a
Fără categorie

Tânăra care și-a creat propria bucățică de România în Germania. Coafează pe muzica lui Gheorghe Zamfir

- - 53- 332 vizualizari

Mergea în Germania la o prietenă de aproape zece ani. Într-o zi, și-a luat inima în dinți și s-a decis să se mute.

Dana Dițu s-a gândit că ar putea să își construiască în Germania oaza ei de Românie. „Anul acesta am fost de patru ori la Dusseldorf. Cu toate că eu mergeam cumva în vacanță, mai și lucram, și am reușit să construiesc o relație cu comunitatea românească în bucățica de timp cât am stat.

De fiecare dată în cele zece zile reușeam să mă plimb, nu eram stresată, câștigam aproape cât câștigam în România doar în zece zile. Și nu mă simțeam un roboțel”. Primul lucru pe care vreau să-l fac este să învăț limba și în același timp să mă ocup de clientela deja formată.

Următorul pas este să deschid un salon cu amprentă românească, cu muzică românească, să le tund pe nemțoaice pe muzica lui Gheorghe Zamfir”, glumește Dana.

„Este o comunitate foarte mare de români în Dusseldorf și sunt extrem de dornici să simtă atmosfera de acasă. Am descoperit de curând o cofetărie românească în Dusseldorf. Oricât ți-ar fi de bine, evident că ți se face dor de casă. Așa mi-a venit ideea cu salonul românesc, cu ștergare de la bunica pe pereți” povestește entuziasmată Dana Dițu.

Statul german îți decontează jumătate din cheltuielile de înființare a firmei

Dana Dițu este foarte optimistă și spune că nu are nevoie de un spațiu prea mare pentru a-și vedea visul împlinit. „Nu cred că îmi trebuie foarte mulți bani. La început va fi un salon strict pe coafură, fără alte servicii de înfrumusețare). Chiriile pentru spații în Dusseldorf sunt aproximativ la fel cu cele din România, am găsit un loc de închiriat în centru, cu aproximativ 1.000 de euro, arată foarte bine și doar trebuie să-l decorez și să-i dau un pic de viață.

Pentru un start-up înțeleg că e destul de lejer, statul te ajută și îți decontează jumătate din cheltuielile de înființare a firmei. Poți să faci lucruri frumoase și cu bani puțini.

Atunci când îți deschizi ceva ești binevenit, pentru că asta înseamnă încasări, ei nu refuză. În România ți se pun bețe-n roate, ei chiar își doresc să vină câți mai mulți oameni să investească. Important e să ai clienți. Iar în cazul meu, clientela e formată, abia mă așteaptă”.

Dana Dițu spune că ideea de a deschide un salon pentru comunitatea românească i-a venit după ce a văzut o afacere similară dar pentru comunitatea din Turcia. „Vecinul prietenei mele este hairstylist.

Este din Turcia și el a deschis un salon pentru comunitatea turcă și-i merge foarte bine. E și un loc de socializare”.

Dana Dițu spune că mersul la un salon de înfrumusețare e ca o terapie pentru foarte multe femei. Iar scopul său e ca lumea să vină și să se simtă bine. „Vreau să nu fie doar un salon de coafură.

Vreau să organizez mici workshopuri cu teme de interes general. Am făcut asta o perioadă și la salonul din România. Și sper ca proiectele să nu se oprească aici. Colaborez de ceva timp cu Liliana Țuroiu Udrea în evenimentele sale de modă, chiar a avut la Dusseldorf o prezentare cu colecția Zestrea iar acum fiind acolo îmi va fi mult mai ușor să colaborăm”.

Dana este o împătimită de nou și după ce va stăpâni limba germană își dorește să urmeze cursurile școlii Vidal Sasoon. „Este o dorință de a mea mai veche.”

Citește continuarea pe Business Magazin.

53 recommended
332 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »