Fantomele Kiseleff-ului: Nika și Mișca

- - 13- 82 vizualizari


Vă povesteam, episodul trecut, despre cum s-a înșurubat bulevardul Kiseleff drept în centrul istoriei Bucureștiului, prin larga lui ofertă de trăsuri de ultimul răcnet și cai premiați care se perindau pe sub teii lui. Și vă promisesem ceva mai multe și despre cei mai celebri ocupanți ai bolizilor de la acel sfârșit de secol XIX.

Cea mai fermecătoare domniță era craioveanca Nika Nenciu, fata plină de ambâț a unui bogat moșier, cea despre care se spune că își asorta zilnic rochia atât la cingătoarea vizitiului cât și la căptușeala trăsurii, mereu comandate (și rochia, și căptușeala, nu știm despre curea, totuși) de la Paris. Într-atât de trendsetăriță era Nika în ceea ce privește țoalele Bucureștilor, încât dacă ea decreta o modă trecută sau de prost gust, apăi puteai fi sigur că nimeni de la ”Șosea” nu se va mai fi îmbrăcat vreodată așa.

Deși descrisă de istoricii cu înclinații mondene ale vremii drept ”departe de a fi o frumusețe în ceea ce privește trăsăturile obrazului”, Nika a fost măritată de trei ori, a rupt inimile multor alte zeci de bărbați și s-a asigurat, prin eleganța și perseverența ei în fiță, să devină una dintre figurile care se leagă indisolubil de istoria uneia dintre cele mai frumoase străzi din București.

Dar nu doar înăuntrul trăsurii se produceau personaje pentru istorie, ci și pe locurile din față. Birjarul supranumit ”Mișca”, de pildă, Mihail Ivanov pe numele său real și întreg, era unul dintre cei mai apreciați ”șoferi” ai acelor vremuri, iar cele mai bogate și mai cu influență familii se băteau mereu pe serviciile lui. Cum ar veni, judecat după standardele de azi, muscalul Mișca ar fi fost singurul șofer Uber cu calificativ de 7 stele. Mână cum știi tu mai bine, birjar!

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

13 recommended
comments icon 0 comments
82 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Sonia Coman, artista care a cucerit Harvardul și Universitatea Columbia: „ Visez la o lume în care oamenii își folosesc potențialul pentru a promova demnitatea umană și coexistență culturilor diferite”

-

A plecat din România în 2007, pe când avea 25 de ani, pentru a studia istoria artei la Harvard. În 2011, în ultimul an de licentă la Harvard, a fost acceptată la doctorat în istoria artei la Universitatea Columbia . Vorbește despre artă că fiind ceva extrem de... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Radu Cotarcea, expert în debate și antreprenor în Budapesta: „Cel mai important este să nu cădem în capcana de a ne justifica lipsa de rezultate prin  mediul în care trăim!”

-

Radu Cotarcea a studiat psihologie și comportament organizațional, fiind și unul dintre cei mai de succes debateri din România. În vârstă de 29 de ani și originar din Sfântu Gheorghe, Radu a ajuns în 2013 în finala Campionatului Mondial de Dezbateri Academice,... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !