a

Doi frați din Târgu Jiu au investit 700.000 de lei într-un centru pentru persoanele cu dizabilități

- - 89- 310 vizualizari

Frații Mircea şi Daniel Andrei, în vârstă de 45 și 40 de ani, din Târgu Jiu, au investit aproximativ 700.000 de lei într-un centru pentru persoane cu handicap, care va fi inaugurat vineri, 4 mai. Centrul „Iosua“ se află în apropierea Coloanei „fără de sfârșit“. Investiția este exclusiv privată, doar din banii pe care cei doi frați care suferă de hemofilie au reușit să-i producă în urma unei activități de ani de zile.

Centrul „Iosua“ va funcționa doar sâmbătă, iar persoanele cu dizabilități pot petrece în aer liber, pentru că noul stabiliment are un teren generos pe care este amenajat un teren de sport, un foișor și multe alte facilități. De asemenea, clădirea cu un nivel este destinată tot pentru desfășurarea de servicii în beneficiul persoanelor cu dizabilități.

Noul centru a primit toate aprobările necesare pentru a putea funcționa. În municipiul Târgu Jiu mai există un centru pentru persoanele cu dizabilități. Este vorba de Centrul Christian, deținut de Primăria Târgu Jiu, dar care nu dispune de teren pentru desfășurarea de activități recreative. Astfel, serviciile oferite de Centrul „Iosua“ vor fi complementare celor care deja există.„Sunt mulţumit de rezultat mai ales atunci când văd foarte multe persoane cu dizabilităţi care se simt bine. Eu mă încarc cu energie pozitivă atunci când văd lumina din ochii persoanelor cu handicap. Eu consider că suntem trecători pe această lume, iar lumea veşnică este cea care contează şi depinde cum ajungi la Dumnezeu. Contează foarte mult faptele noastre. Ce satisfacţie să ai dacă acumulezi doar pentru tine?“, a spus Mircea Andrei.

Singurul centru din ţară înfiinţat din fondurile unei unităţi protejate

Centrul a fost construit în urma unei investiții private a Asociației Persoanelor cu Handicap din Oltenia, condusă de către frații Mircea și Daniel Andrei. Asociația a deținut o unitate protejată care a desfășurat diferite activități economice, în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Unitățile puteau să fie înfiinţate de către asociaţii sau de firme, cu condiţia ca o parte importantă din angajaţi să fie persoane cu dizabilităţi. În plus, asociaţiile care înfiinţau astfel de unităţi aveau obligaţia ca 75% din profitul obţinut să fie îndreptat tot către acţiuni cu caracter social.

Unităţile protejate se adresau societăţilor mari cu peste 50 de angajaţi care au obligaţia să aibă un procent de 4% din numărul total al angajaţilor din rândul persoanelor cu dizabilităţi. În caz contrar, firmele sunt obligate să plătească la stat câte un salariu minim pe economie pentru fiecare loc de muncă ce trebuia ocupat de către o persoană cu handicap sau mai aveau posibilitatea să cumpere produse sau servicii de la unităţile protejate.

Acum, legea a fost modificată printr-o ordonanță, iar facilitatea acordată firmelor cu peste 50 de angajați de a mai cumpăra de la unități protejate a fost eliminată, astfel că și unitățile protejate au fost trase pe dreapta. Toți banii pe care unitatea protejată a celor doi frați i-a obținut în urma activităților desfășurate au fost investiți în noul centru. Mai mult decât atât, Mircea și Danie au cheltuit și banii personali pentru proiectul lor care este destinat doar persoanelor cu dizabilități.

„În cadrul asociaţiei a funcţionat unitatea protejată „Sfântul Andrei“, în cadrul căreia au fost angajate patru persoane cu handicap, ceea ce însemna cam 75% din numărul total de salariaţi. A fost înfiinţată în baza Legii nr. 448/2006 şi comercializa produse şi servicii către societăţile care avea peste 50 de salariaţi. Toate fondurile obţinute au fost investite într-un centru destinat persoanelor cu dizabilităţi. Am investit tot ce s-a câştigat prin unitatea protejată.

Am achiziţionat, în anul 2013, o casă veche şi un teren cu suma de 360.000 de lei. Greul abia atunci a început, pentru că pe teren era o vegetaţie luxuriantă, cu foarte multe denivelări. Am adus foarte multe maşini cu pământ pentru a nivela locul, buldozere şi excavatoare. De asemenea, a fost construită și o clădire cu toate facilitățile pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv o toaletă adaptată“, a relatat Mircea Andrei.

 

Continuarea articolului pe Cult-ura.ro

89 recommended
310 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »