a

Ana Guran, actriță: “Sunt legată de locul ăsta și îmi plac multe lucruri aici”

- - 49- 785 vizualizari

Tânăra actriță care s-a consacrat în filmul Lumea e a mea ne povestește care este acum viața ei și ce urmează.

Andrei Crăciun

Drum. Ana-Maria Guran, actriță. De unde vine Ana-Maria și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actrița de astăzi?
M-am născut în orașul Câmpina, județul Prahova și am locuit acolo până am terminat liceul. La 16 ani am dat un casting pentru Lumea e a mea, pe care l-am și luat. De aici a început serios viața mea de actriță. Dupa liceu am intrat la UNATC București. Nu știu exact în ce direcție mă îndrept, voi continua cu actoria, dar mă voi ocupa și de restul lucrurilor care implica arta și care îmi plac. Cum ar fi scris, fotografie etc.

Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează de la toamnă? Unde să vină publicul spectator să o vadă pe Ana-Maria, apetitul odată deschis după citirea interviului?
Anul trecut am jucat în “Viața plicticoasă și preaplina a visătorului Francois”, regia Horia Suru, la teatrul Excelsior. Anul acesta se va juca iar. Pe lângă asta mai fac și film și videoclipuri, iar din toamna asta voi aparea într-un nou proiect de teatru despre care nu pot sa spun foarte multe acum.

Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Cariera mea a început cu filmul. Am debutat cu rolul principal Larisa din Lumea e a mea, de Nicolae Constantin Tănase. Am continuat să fac scurt metraje, lung metraje, videoclipuri, etc. De curând am jucat rolul Social Me/Roxana în mini serialul Social Me – KFC, regizor Ion Cojocaru. Știu ca Lumea e a mea și cateva scurt metraje au apărut în alte țări pe la diverse festivaluri. Îmi doresc să lucrez și internațional. Chiar foarte mult. Vreau să adun experiență.

Țara. Ce relație are Ana-Maria cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede ea viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?
E cu dus și întors aici. Îmi place țara în care m-am născut, dar nici nu îmi place de multe ori. Nu vreau să plec de tot, dar îmi doresc să vad și alte lucruri și să cunosc și alte feluri de oameni, situații, moduri de lucru, moduri de trăit etc. Cred că pot fi schimbate multe în țara noastră. De dorit îmi doresc sa fie mai bine. Cred că toți ne dorim. Acum să gasim o cale. Dar sunt legată de locul ăsta și îmi plac multe aici. Asta nu înseamnă că e greșit să aduni experiențe și din alte locuri.

Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Ana-Maria? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?

Da, votez. Da, merg la proteste. Fac parte din țara asta, așa că simt lucruri și am păreri. Și în special, consider că doresc binele țării și implicit si al meu.

“Artistul din tine nu pleacă nicăieri

Idoli. Are Ana idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actriței? Ca cine voia să fie atunci când era mică?

Am fost un copil destul de ciudat. Nu prea știu dacă aveam idoli sau nu. Nu știu dacă vedeam pe cineva și spuneam: vreau să fiu așa! Sau poate îmi schimbam așa de repede părerile, că nu mai țin minte. Cu siguranță au fost oameni și situații care m-au construit așa cum sunt acum. Doar că nu mai țin minte tot.

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru.

Să fii actor e frumos, dar și greu uneori. E greu și pentru cât dai din tine mereu, dar și pentru că uneori nu ai unde să dai ce este în tine. Eu una am învățat să am grijă de mine și să am răbdare. E greu. Cu toate astea, mi-am găsit liniștea și în alte lucruri care îmi plac și la care mă pricep. Artistul din tine nu pleacă nicaieri. Suntem mulți tineri, și sunt multi talentati. Mulți sunt colegii mei sau au fost colegii mei. Nu îmi vin în minte toți, dar vă invit să vedeți spectacolele în care joacă și spectacolele pe care le fac. Sunt oameni alături de care am lucrat și oameni pe care îi cunosc și i-am văzut lucrând. Și nu doar în lumea teatrului. Ei sunt de peste tot și au nevoie, ca și mine, de încredere și vizibilitate. Îmi vin câțiva în minte: Cristina Danu, Vlad Brumaru, Gabriela Harabagiu, Alexandru Fainisi, Vlad Galer, Florin Aioane, etc (actori), Ilinca Prisăcariu, Diana Ligi (regie), Irina Rădulescu (fotografie). Lucrez cu mulți oameni foarte buni pe care nu i-am precizat aici, dar puteți sa veniti să ne vedeți în spectacole.

CITAT
Să fii actor e frumos, dar și greu uneori. E greu și pentru cât dai din tine mereu, dar și pentru că uneori nu ai unde să dai ce este în tine. Eu una am învățat să am grijă de mine și să am răbdare.
Ana Guran, actriță

 

 

49 recommended
785 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun