a

Vlad Petrescu, inginerul român din echipa de Formula 1 a lui Lewis Hamilton, la numai 25 de ani: ”E pasiune, hărnicie și ambiție de a merge până în pânzele albe pentru țelul tău!”

- - 103- 43 vizualizari

Vlad Petrescu are doar 25 de ani și se poate considera un tânăr norocos, întrucât face parte din echiopa de ingineri care creează motoarele pentru mașinile de Formula 1 și, mai mult decât atât, motoarele campionului mondial la această competiție.

Vlad Petrescu a fost un copil obișnuit. Nu a inventat roboți la cinci ani, nu a învățat să scrie și să citească la trei ani. A fost, însă, stăpân pe deciziile lui, iar la începutul liceului și-a băgat nasul printre piese, motoare, vaseline și uleiuri, a pus întrebări și a încercat să afle cât mai multe lucruri de la mecanicii și inginerii care lucrau la firma mamei lui. Astfel, la 15 ani, a ajuns să-și facă un skateboard electric, iar apoi a început să-și construiască o mașină ca să poată conduce înainte de a avea permis. Din păcate a terminat-o când deja avea 18 ani și obținuse carnetul de șoferi, însă i-a folosit ca experiență pe mai târziu.

Vlad Petrescu a ales să studieze ingineria aero-spațială în Olanda, o facultate unde se intră destul de greu, dar care se termină și mai greu. După facultate, împreună cu alți doi olandezi, a pus bazele unui ONG pentru care a adunat alți 40 de ingineri formând o echipă cu care să participe la competiția organizată de Elon Musk. Au construit proiectul Hyperloop, o capsulă care poate atinge o viteză uimitoare dacă circulă printr-un tub vidat, evitând astfel frecarea vehiculului cu aerul. Împreună cu echipa sa a câștigat locul II și posibilitatea de a putea aplica oricând pentru o slujbă la Tesla. S-a întors însă la Londra unde urma să facă un master la UCL, iar la final a fost selectat în echipa de ingineri a Mercedes, sub care concurează Hamilton și Botas, potrivit Life.ro.

Vlad, unde locuiești tu acum?

Acum locuiesc în Northampton, la vreo oră de Londra. Lucrez aici, în zonă, pentru că aici este foarte dezvoltată această industrie automotive. În Londra, de obicei, sectorul financiar este foarte dezvoltat.

Lucrezi în echipa lui Lewis Hamilton?

Da. Am început în august, anul trecut și iată că se face un an de când lucrez aici. Denumirea oficială a companiei este Mercedes AMG High Performance Powertrains. Adică echipa de Formula 1 care face motoarele pentru mașinile de curse ale lui Hamilton, Botas, dar și pentru alte două echipe precum Williams și Racing Point.

Voi lucrați la computer, nu în atelier, nu?

Da. Nu ne murdărim pe mâini aproape deloc. Câteodată ne mai băgăm și noi în seamă cu tehnicienii să vedem exact despre ce e vorba.

Dar la curse, bănuiesc că nu sunteți la boxe, decât dacă vreți, nu?

Cam toată lumea, doar că e o echipă foarte restrânsă formată din cei mai buni. Toată lumea își dorește să fie acolo, să călătorească cu echipa, să fie practic cu Hamilton și cu Botas, doar că sunt altfel de departamente. Eu sunt designer, job-ul meu constă în a construi niște piese de la zero, de a face calculele anumitor piese care sunt legate de motor, iar ceilalți, din celelalte departamente sunt mai mult pe partea operațională. Ei se asigură că motorul rulează în parametri optimi, ajustează motorul pentru a scoate tot ce-i mai bun din el. E total altceva față de ce fac eu. Mi-aș dori, dar ar cam trebui să o iau de la zero și să-mi câștig respectul în departamentele respective de la zero.

Află întreaga poveste a lui Vlad, aici!

103 recommended
43 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »