a

Alina Cojocaru a fost desemnată „Balerina Anului” de „TANZ – Revista de balet, dans și spectacol”

- - 10- 24 vizualizari

Alina Cojocaru a fost desemnată ”Balerina Anului” de TANZ, Revista de balet, dans și spectacol. De asemenea, ea se mândrește cu faptul că este singura balerină din lume dublă câștigătoare a premiului Benois de la Danse.

Premiile acordate de revista Tanz sunt internaționale și sunt printre cele mai prestigioase din întreaga lume. Alina se bucură, însă, de un succes răsunător, în acest an ea fiind distinsă cu titlul „Cel mai bun dansator al anului” și în Italia, la Oscar-urile dansului, cum le consideră italienii. Acum, cu acest dublu triumf, într-un singur an, realizează și o premieră

23 de critici și profesioniști ai genului au mai acordat premii pentru cel mai bun spectacol, „Fetița cu chibrituri”, spectacol al Baletului din Zurich, coregrafia Christian Spuck; coregraful anului a fost desemnat Akram Khan cu a sa capodoperă „Outwitting the Devil”, iar compania anului a fost desemnată Compania de Balet Zurich. Spre deosebire de alții, care au în nomenclator foarte multe categorii de premii, revista Tanz e foarte parcimonioasă în acordarea de demnități, practic există doar cinci categorii, potrivit Elle.ro.

Deși ar putea părea curios, de ce nemții (revista este germană) nu și-au pus în primul rând pe ai lor în frunte, trebuie precizat că, nivelul la care se face această jurizare este atât de ridicat, încât, chiar nu contează țara, ci, doar, valoarea.

Alina Cojocaru a învățat departe de casă la Kiev și Royal Ballet School. A câștigat Prix de Lausanne, iar apoi a ajuns la Covent Garden, unde este imediat remarcată și, în 2001, devine cea mai tânără prim balerină. ROH a fost locul de unde s-a afirmat la nivel mondial, criticii de specialitate făcând chiar glume vizavi de puterea pe care o exercită asupra publicului, spuneau că, „la ROH, regină nu-i regina, regină e Alina”. În 2013, este cooptată de Tamara Rojo la English National Ballet, unde istoria se scrie în continuare. În tot acest timp, Alina a fost invitat permanent la Hamburg Ballet, unde John Neumeier, această legendă vie, a creat coregrafii special pentru ea. Ultimul spectacol pe listă fiind „Menajeria de sticlă” de Tennesse Williams, maestro magnum opus. Alte destinații curente ale Alinei au fost Japonia și American Ballet, Scala etc.

10 recommended
24 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »