a

Andrei, regizorul de 31 de ani care face educație pentru copii într-un oraș în care nu există buget pentru cultură: ”În Făurei, poţi merge la fotbal, la Bănel, sau poţi veni la teatru!”

- - 87- 98 vizualizari

Andrei Rareș Adam, în vârstă de 31 de ani, este absolvent de Filosofie și s-a făcut remarcat pentru înființarea unei trupe de teatru pentru adolescenți în Făurei.

”De fapt, doamna profesoară de română Marilena Paraschiv m-a întrebat dacă n-aş putea să fac asta. Ştia că fac teatru pentru tineri în Bucureşti. Aşa că, de trei ani, am început şi aici”, explică regizorul care a adus teatrul la Făurei, în orașul lui Bănel Nicoliță.

Acesta a povestit, de asemenea, că actorii care s-au înscris în trupa lui au vârste cuprinse între 13 și 18 ani, iar spectacolele au loc seara, înainte 7-8.

”Curtea e a unui prieten de-al meu, Gabriel Mocanu. Din iunie ne-am mutat aici. Mi-a cumpărat el tot ce-am avut nevoie, am construit împreună scena, am tăiat bălăriile, am adus scaunele. Şi tot cu el o să desfăşor în continuare toate proiectele culturale”, spune Andrei, explicând astfel că teatrul fondat are un buget zero.

Teatrul Unicornilor din Făurei nu are costume, decoruri, recuzită, dar are multă dorinţă de viaţă. De gard, sunt sprijinite uşi, uşi luate de la gunoi, pe care Unicornii au scris poezii. “Fii precaut şi nu-ţi pierde intenţia,/la fiecare gură de cafea, dimineaţa/întorcându-te din nou în trecut/Continuă! Opreşte-te!/Simte!”, potrivit Libertatea.

Printre actori se numără și Luiza, o adolescentă de 13 ani, care s-a alăturat trupei abia acum o lună şi a primit, fireşte, în această piesă toate rolurile de copii răsfăţaţi sau care trebuie născuţi din nou.

“În Făurei, poţi merge la fotbal, la Bănel (la școala de fotbal a lui Bănel Nicoliță, fost jucător la Steaua, n.red.) sau poţi veni la teatru. Altă alegere nu ai. Au mai fost cluburi de dansuri, dar s-au evaporat, nimeni nu rămâne aici. Am venit la teatru pentru că era ceva nou în oraşul nostru. Pe parcurs, a devenit o pasiune”, spune Cristina, 16 ani, “unicorn” veteran, potrivit sursei citate.

Află continuarea poveștii lui Andrei, aici! 

87 recommended
98 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »