Maria Enescu este o tânără care a ales să-și continue studiile postuniversitare în afara țării. A ales Bruxelles, unde s-a specializat în Dreptul Datelor.
În cadrul unui interviu pentru legalup.ro, Maria Enescu a vorbit despre pasiunea ei pentru protecția datelor.
Pasiunea mea pentru protecția datelor s-a creat odată cu programul de master avansat pe care l-am urmat la Bruxelles. Am avut de ales între trei specializări (Drept Internațional Public, Dreptul Afacerilor și Dreptul Datelor). Am ales, evident, cea de-a treia opțiune, dată fiind noutatea domeniului și posibilitatea de a-mi face vocea auzită și de a-mi pune amprenta într-o manieră relevantă. La momentul la care am ales această specializare, nu aveam niciun fel de cunoștințe legate de protecția datelor, însă am fost ghidată în alegerea mea de dorința de a urma un drum pe care nu mulți l-au parcurs înaintea mea. Am văzut potențialul din acest domeniu, având în vedere că dezvoltarea tehnologiei aduce cu ea prelucrări continue a unei cantități enorme de date. Așadar, pe lângă cursurile de la master, redactarea lucrării de disertație în sfera protecției datelor și oportunitatea de a colabora cu LegalUp pe partea de articole orientate către dreptul la viață privată și GDPR nu au făcut decât să amplifice această pasiune.”, a povestit ea, potrivit sursei citate.
Întrebată cum a decurs experiența la Bruxelles, ea a povestit că totul a început din dorința de a ajunge să lucreze într-o instituție europeană.
”Programul pe care l-am urmat eu este un master avansat în drept internațional și european la Institutul de studii europene din cadrul Universității Vrije din Bruxelles. Am avut dintotdeauna o afinitate pentru dreptul european și mecanismul de luare a deciziilor la nivel supranațional. Această pasiune a debutat încă din facultate, când mi-am redactat lucrarea de licență în acest domeniu (,,Hotărârile preliminare ale Curții de Justiție a Uniunii Europene”). Dorind să continui acest drum și să profesez în viitor într-o instituție europeană, am ales să urmez acest master în Bruxelles, ,,capitala Uniunii Europene”, unde se regăsesc majoritatea instituțiilor europene.
În cadrul acestui master, cu predare exclusivă în limba engleză, am studiat materii precum dreptul concurenței la nivel european, drept economic internațional, drept economic european, protecția drepturilor omului și a drepturilor fundamentale, numeroase aspecte legate de fenomenul globalizării, relațiile externe ale Uniunii Europene, drept procedural european, cadrul instituțional al Uniunii Europene, drept internațional și drept comparat. Toate aceste subiecte mi-au oferit o imagine de ansamblu asupra rolului pe care îl ocupă Uniunea Europeană pe scena actorilor internaționali. Așa cum am menționat anterior, mi s-a dat posibilitatea de a-mi aprofunda cunoștințele în drept european și de a mă specializa în dreptul datelor (Data Law). În cadrul acestei specializări, am studiat în mod intensiv Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), politicile legate de date nivelul Uniunii, incluzând aspecte precum piața unică digitală, securitatea cibernetică în spațiul de libertate, securitate și justiție (AFSJ), Inteligența Artificială, prezicerea infracționalității, prevenirea și combaterea criminalității (în special a terorismului și a spălării banilor) utilizând analiza datelor, rolul datelor în procesul de înfăptuire a justiției, interoperabilitatea bazelor de date de la nivelul Uniunii și multe altele.
De asemenea, tot în cadrul acestei specializări, am realizat două studii de caz. Primul studiu de caz s-a realizat în domeniul recunoașterii faciale și a vizat implicațiile implementării acestei tehnologii în vederea detectării și a prevenirii comportamentului deviant în contextul ,,orașelor inteligente”-,,smart cities” (prin montarea de camera de supraveghere pe stradă care să detecteze, de exemplu, comportamentul agresiv și să semnaleze acest lucru organelor competente, astfel încât un echipaj de poliție să fie trimis în locul respectiv). Al doilea studiu de caz a vizat implementarea aplicațiilor de urmărire a contactelor (contact tracing apps) în contextul actualei pandemii, în vederea prevenirii răspândirii virusului. Ambele studii de caz s-au desfășurat sub forma unui joc de rol, fiecare student fiind nevoit să aducă argumente în funcție de calitatea pe care o deținea în cadrul jocului de rol. Acest exercițiu mi-a oferit o viziune practică asupra unor aspecte sensibile și de actualitate, analizând implicațiile noilor tehnologii asupra vieții private a persoanelor fizice și asupra protecției datelor cu caracter personal, privind lucrurile din perspective diferite (de exemplu, atât din perspectiva Autorității de Supraveghere, cât și a dezvoltatorilor acestor tehnologii și a persoanelor vizate ale căror date sunt supuse prelucrării).
Pe scurt, acest master mi-a extins orizonturile în ceea ce privește studiul dreptului european și al protecției datelor. Evident, aceste domenii se află într-o continuă și rapidă dezvoltare, astfel încât acest program mi-a oferit doar noțiunile de bază și mi-a format o modalitate adecvată de analiză, urmând ca eu să mă specializez în continuare, în mod individual, prin aprofundarea acestor domenii.”, a mai spus ea.