Cred cu tărie că valoarea unui om constă în mintea, sufletul, lucrurile temeinice făcute de mâna lui și toate astea la un loc. Cristina și Alex Donovici, oamenii din spatele butoanelor de la Știrile PRO TV, sunt genul de persoane care nu au stat pe loc, drept dovadă și-au pus amprenta prin cărțile pe care ni le lasă la îndemână sau le plimbă prin orașe sau chiar peste granița României. Nu mă precipit când spun că ele au ajuns în toată lumea.
Prețuiesc viața. Apreciază oamenii mici și mari. Nu fac comparație între valoarea unui obiect și valoarea unui sentiment, pentru că fără doar și poate cel din urmă va avea mereu cauză de câștig în ochii și inima lor.
Ce doi s-au apucat de scris târziu, odată cu venirea pe lume a fetiței lor, Alexandra. La început, s-a creat un site www.povestilecristinei.ro pentru a le oferi gratis părinților și copiilor. Poveștile au și înregistrări audio redate de multe personalități publice din televiziune. Astfel, până la apariția primei cărți nu a mai fost mult.
După trei ani, se bucură că inspiră prin cele 12 cărți și sunt convinși că trebuie să mai coacă și altele. Peste 90 de mii de exemplare au plecat la copiii români din întreaga lume, iar de aici vine confirmarea că joaca luată în serios a avut rost.
Fiecare poveste are o povață. Cristina și Alex aduc în față întâmplări „proaspete” din realitatea noastră pe foi, adaptate după particularitățile de vârstă și le dă un final fericit. Fiecare poveste are personaje care, la rândul lor, ajung să fie îndrăgite de copii și să fie luate drept exemplu.
Cărțile sunt scrise cu toată dragostea, cu sufletul curat, punem în ele tot ce avem mai bun ca părinți și mai de ajutor ca jurnaliști. Puteți avea încredere, primul lor cititor este întotdeauna fiica noastră, Alexandra.
A scrie pentru copii înseamnă…..
Pentru noi scrisul poveștilor înseamnă o evadare din cotidian într-o lume pură, luminoasă, mult mai sănătoasă, în care avem puterea de a rezolva probleme, de a încânta, alina, încuraja. Amândoi suntem jurnaliști, facem știri de televiziune de peste 20 de ani fiecare. Vedem în fiecare zi cele mai negre aspecte ale realității în forma lor necenzurată. De multe ori asta ne încarcă negativ. Scrisul poveștilor ne echilibrează, ne curăță mintea, ne întărește și pe noi.
A fost odată ca niciodată este formula magică cu care încep toate poveștile. Povestea voastră cum a început și de cât timp se scrie? Cum s-a născut prima carte?
Povestea acestor povești a început datorită Alexandrei, fiica noastră. O duceam la grădiniță cu rândul și ne cerea să-i inventăm poveși cu personaje/elemente pe care ni le dădea ea. Povestea trebuia să înceapă atunci când plecam spre grădiniță și să se termine atunci când ajungeam la poarta ei. Cristina a avut inspirația de a pune pe hârtie câteva dintre aceste povești. Prima dată au circulat printre prieteni, care le-au apreciat. Le-au considerat diferite de ceea ce le citiseră până atunci copiilor lor. Povești moderne, actuale, inspirate din provocările copiilor mileniului 3. Alex a făcut un site, www.povestilecristinei.ro pentru a le oferi gratis tuturor părinților și copiilor. Poveștile au și înregistrări audio, așa cum erau cele de pe plăcile de vinil „de pe vremuri”. Pentru că au fost citite de multe personalități publice din televiziune, radio ori lumea teatrului, site-ul a devenit cunoscut atât de repede. Până la apariția primei cărți a mai fost doar un pas.
Cum v-ați descrie traseul? Este simplu sau greu să scoți o carte pe piață?
În cazul nostru a fost ușor. Cumva firesc. Iubim cărțile, le-am iubit întotdeauna, ne-am învățat fiica să le iubească. Așa că ne-am dorit ca și poveștile noastre să fie tipărite. Ne-am interesat ce edituri publică povești scrise de români, am trimis emailuri la 5 dintre ele. Au răspuns toate 5, însă doar 2 au părut cu adevărat interesate. Prima a fost editura „Curtea Veche” care ne-a invitat la o întâlnire. Ne-am văzut, ne-am plăcut și acum tocmai am scos împreună a 12-cea carte.
În ziua de azi, copiii sunt atrași de jocuri electronice, televizor, audiobook-uri, diverse gadgeturi. Contează aceste accesorii când vinzi cartea?
Pentru noi contează în sensul că „luptăm” împotriva folosirii lor în exces. E normal ca cei mici să aibă acces la ele, sunt o generație care se bazează mult pe tehnologie. Dar ce-i prea mult strică, evident. Una dintre primele povești ale Cristinei, „Orășelul Tabletelor”, vorbește despre asta. Iar eu, Alex, am dedicat consecințelor negative ale utilizării în exces a tehnologiei în copilărie cartea a 3-a a seriei Țup. Se numește Țup și Pădurea Încremenită. Ne folosim de tehnologie însă ca să ne promovăm cărțile și pentru a ne ajuta poveștile să ajungă cât mai departe. Marea majoritate sunt acum în format ebook, pentru că expedierea cărților tipărite în toate colțurile lumii poate costa mult. Așa pot fi descărcate în câteva secunde din Japonia ori Canada. Avem și un audiobook, este vorba despre prima carte a seriei Țup, IMPOSIBIL e doar un cuvânt. Și rămâne site-ul unde în continuare pot fi citite ori ascultate gratuit peste 35 de povești scrise de noi.
Ce sentiment v-a învăluit în momentul când ați ținut prima voastră carte în mână în format fizic?
A fost pură bucurie. Lansarea a fost acum 3 ani și câteva zile, într-o superbă dimineață de octombrie. Am fost înconjurați de rude, prieteni ori iubitori ai poveștilor noastre veniți chiar și din străinătate. Librăria Humanitas Cișmigiu a fost plină până la refuz. Cartea se numește „O girafă în spațiu și alte șapte lumi ascunse”, a fost ilustrată de pictorița Lavinia Iulia Falcan și a rămas una dintre cele mai bine vândute. Are 8 dintre cele mai frumoase povești scrise la începuturi. De atunci am lansat câte 2-3 cărți în fiecare an și suntem la fel de fericiți la fiecare lansare. Peste 90 de mii dintre cărțile noastre au ajuns până acum în casele românilor din întreaga lume.
Aveți același tip de scriere? Cine pe cine încurajează, având în vedere că niciunul dintre voi nu a mai cochetat cu scrisul astfel?
Avem stiluri total diferite. Cristina scrie povești mai scurte, mai „aerate”, extrem de ușor de citit, delicate, colorate și cu finaluri surprinzătoare. Când îi vine câte o idee se pune la computer și termină rapid povestea. Alex scrie mai lung, mai intens poate, uneori îi ia și câteva zile să termine o poveste. Avem însă și elemente comune. Poveștile scrise de ambii au o morală. Duc spre ceva. Atacă probleme actuale și oferă eventuale rezolvări. Amândoi avem personaje bine conturate care sunt exemple pentru copii.
Care crezi că sunt ingredientele potrivite pe care trebuie să le aibă un scriitor în accepțiunea voastră?
Nu ne permitem să le dăm sfaturi altora, putem spune pe ce ne bazăm noi. Aventură, cunoaștere, informație împletită cu un fir narativ care-i determină pe părinți și copii să ne citească poveștile până la capăt. Umor, emoție, empatie, putere, multă dragoste. Vorbim despre probleme actuale, prezente în viețile copiilor. Ei rezonează la asta. Se regăsesc în povești ori găsesc situații cu care s-au întâlnit. Și vrem să rămână cu ceva din fiecare poveste.
Alexandra este singura sursă de inspirație pentru poveștile voastre?
Alexandra este sursa surselor de inspirație. Ne găsim subiectele datorită situațiilor la care este expusă. Prin fiecare poveste vrem s-o învățăm ceva. S-o ajutăm. Nu avem filtre de autori, care vor cu orice preț să vândă cărți. Înainte de toate suntem părinți. Ne ajută însă și cariera de jurnaliști, ne luăm subiectele și acolo și le adecvăm în așa fel încât să le prezentăm cât mai simplu copiilor.
Cum a fost anul 2020 pentru voi? V-a oprit pandemia din direcția voastră?
Pentru noi a fost un an bun, editorial vorbind. Pandemia a făcut ca cele mai multe cărți să fie transpuse și în format ebook. În așa fel încât oamenii să le poată lua fără a intra în contact cu banii ori curierii. Și să aibă acces la ele din orice colț al globului. Dar am scos în aces an și trei cărți tipărite. Partea a doua a seriei „Norișorul Roz” scrisă de Cristina, cartea se numește „Secretul Norișorului Roz”. Le explică celor mici de ce nu trebuie să se teamă de întuneric. Am scos și partea a 4-a a seriei Țup, se numește „Țup, Nu ai nevoie de aripi ca să poți zbura”. În această carte Țup merge la școală, tratez fenomenul bullyingului dar vorbesc și despre ce provoacă încălzirea globală. Iar în urmă cu doar 2 săptămâni a apărut cartea „Ale și Sufletul Cărților”. Este inspirată din Pandemie. Într-o lume în care nu ne-am dori să trăim cărțile dispăruseră. Iar asta s-a întâmplat din cauza unei boli care i-a închis pe oameni în case, a închis librăriile, bibliotecile și tipografiile. Mulți ani mai târziu, o stră-străbunică de 106 ani îi oferă stră-strănepoatei ei ultima carte cu povești care mai există și o roagă să o ajute să readucă în luma oamenilor minunatele cărți. Și să-l salveze pe Duhul Cărților, Sufletul Cărților.
Pentru piața cărții este însă un an dramatic. Ca în cartea mea, cărțile sunt tot mai puțin cumpărate. Perioada de lockdown a redus mult vânzările, online-ul nu a preluat ce nu au mai vândut librăriile fizice. Din păcate multe librării și chiar edituri nu vor supraviețui. De aceea orice carte cumpărată poate ajuta Lumea Cărților să nu dispară.
Vă ajută inspirația să ieșiți din cotidian? Care este momentul cel mai prielnic din zi care vă conduce spre creativitate?
Da, precum spuneam ne ajută mult să evadăm din realitate. Ne relaxează și ne încarcă. Poveștile sunt balsam pentru suflet și creier. Cristina nu are un moment preferat în care scrie. Scrie când și unde îi vine câte o idee bună. Eu (Alex) obișnuiesc să scriu dimineața, în bucătărie, înainte să se trezească fetele.
Ce carte nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunuia dintre noi?
Important este să nu lipsească, indiferent despre ce cărți este vorba. Gusturile diferă atât de mult, fiecare își va găsi drumul. Dar e foarte important să nu lipsească cititul din viața celor mici. Momentele în care mama ori tata îi citesc copilului vor rămâne întotdeauna amintiri neprețuite. Pe viață și după aceea.
De ce ar trebui să întrebăm de cărțile voastre într-o librărie?
Noi nu putem fi subiectivi și dacă ne promovăm cărțile e posibil să exagerăm pe ici pe colo. Mai bine ascultați de cei care le-au citit cu copiii lor. Mulți oameni au ajuns să le iubească. Părinții le recomandă prietenilor lor, sunt recomandate pe grupurile de specialitate, sunt citite de educatori și învățători în grădinițe și școli. Primim foarte multe mesaje de apreciere, fotografii cu copii și cărțile noastre. Ne bucurăm de fiecare. Putem să vă spunem atât: sunt scrise cu toată dragostea, cu sufletul curat, punem în ele tot ce avem mai bun ca părinți și mai de ajutor ca jurnaliști. Puteți avea încredere, primul lor cititor este întotdeauna fiica noastră, Alexandra.