a

Radu Jinga, antreprenor: „A construi înseamnă să aduc ceva util, să sparg bariere și să contribui la digitalizare”

- - 122- 416 vizualizari

Dacă îl întrebi cum s-ar descrie, Radu Jinga spune că se află între două lumi, niciodată nu sunt mereu aceleași două, dar el reușește să găsească un echilibru între facultate și job, angajat vs angajator, industrie vs educație și programator (introvertit) vs vânzător (extrovertit).

Radu are 24 de ani și este absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București. Lui Radu îi place să construiască, vorbește cu mult entuziasm și își pune toată energia în echipa lui. În anul III de facultate a reușit să adune în jurul lui câțiva colegi și să porneasă oficial Jiratech, o platformă software pentru start-up-uri. Radu alături de colegii lui dezvoltă o serie de aplicații pentru diferite dispozitive și transformă toate dezvoltările tehnologice într-o călătorie în care ei consideră că sunt ghidul spre succes!

Cum a început pasiunea ta pentru calculatoare. Ai terminat Facultatea de Automatică, ce te-a determinat să alegi acest profil?

Radu Jinga: Pasiunea mea a început aproape clasic: am primit de la ai mei un calculator, antic acum, când aveam vreo patru ani. Click-ul s-a produs când acel calculator s-a defectat, iar eu am ținut neapărat să stau în brațele băiatului care îl desfăcea și îl repara. Mini-universul cu cabluri, condensatoare, surse de alimentare și circuite integrate cred că și-a pus amprenta iremediabil asupra mea. În prezent eu văd software-ul tot ca pe un univers, unul în care pot modela ce îmi imaginez, în care limitele sunt doar ideile și în care nu există constrângerile fizice.

De ce antreprenor și nu angajat într-o multinațională?

Radu Jinga:  Am avut mereu exemplul tatălui meu și cred că asta m-a canalizat involuntar pe drumul antreprenoriatului. De când îl știu este antreprenor, a reușit să conducă o firmă și să coaguleze oameni în jurul lui, l-am văzut cum a construit și a ghidat firma în situații economice dificile, în context politic mai mult sau mai puțin stabil și mi-a arătat o activitate la care puțini oameni se avântă, dar care aduce satisfacții pe măsură. În plus, eu nu mai văd într-un job la o multinațională un raport muncă/beneficii rentabil: observ că pentru cantitatea de muncă și nivelul de stres în cadrul unui job de acest gen, rezultatele nu mă satisfac. Nu în ultimul rând sunt mai degrabă generalist decât specialist: prefer să adun oameni, să deleg responsabilități și să ne dezvoltăm cu toții pe mai multe planuri, decât să rămân la un job stabil și să avansez pe aceeași nișă.

Cum ai defini antreprenoriatul, ce calități sau defecte ar trebui să aibă un antreprenor?

Radu Jinga: Este omul acela perfect care face lucruri, care își lasă problemele la ușă, care construiește și pune rotițele în mișcare, este robotul care muncește mereu. Antreprenorul își definește succesul după experiența acumulată, după oamenii pe care îi cunoaște și de la care învață, după capacitatea de a încerca din nou și din nou. Succesul afacerilor făcute de antreprenor mi se pare cel mai puțin relevant. Mai văd antreprenorul drept acea persoana care nu suportă mindset-ul românesc cu „merge și așa”. Eu încă nu mă consider antreprenor, poate doar aspirant, e un status la care pot să sper peste niște ani de acum înainte.

Ai menționat că îți place să construiești. Ce înseamnă pentru tine termenul ,,a construi?”, cum l-ai defini? Ce ai construit până acum și ce îți propui să construiești în viitor?

Radu Jinga: A construi înseamnă să aduc ceva util, să sparg bariere și să contribui la digitalizare. A construi înseamnă a avea un client mulțumit, indiferent de rezultatele financiare. Până acum am trecut prin două start-up-uri, iar cea mai mare realizare de până acum este Jiratech, unde, în sfârșit, pot să construiesc produse tangibile. Pe viitor sper să avansez în același ritm, cu același entuziasm.

Ce presupune firma pe care o coordonezi? Care sunt obiectivele pe care le ai setate atunci când te gândești la Jiratech?

Radu Jinga: O sa încerc să nu prezint după definiția clasică de „obiective smart”. Când mă gândesc la Jiratech am în plan să ne extindem, să colaboram cu oameni inteligenți și motivați, iar în următorii ani să facem din Jiratech umbrela sub care să începem și alte activități: workshop-uri, traininguri mai mult sau mai puțin formale, cadru pentru start-up-uri și, evident, dezvoltare de software.

Consideri că faci parte dintr-o generație care așteaptă mereu ceva în plus de la viață. Tu ce așteptări ai, cum le-ai defini? Cum ar trebui să fie societatea în care trăiești și ce consideri că ar trebui făcut astfel încât să ne îndreptăm în respectiva direcție?

Radu Jinga: Eu sper la o societate utopică, dar în primul rând îmi doresc o cultură a muncii. Trecând peste nivelul local, se vede că trecem printr-o revoluție digitală și peste ceva timp societatea va avea nevoie de alt mindset pentru a continua. O să avem nevoie de oameni creativi, conectați la mediul digital, adaptabili la schimbare și capabili să înțeleagă mult mai mult decât putem acum. În acest fel îmi și argumentez afirmația că prefer să fiu generalist și să am o vedere de ansamblu, decât să fiu specialist și să mă axez doar pe o direcție.

RADU:  Există un set de principii în culturile nordice – „Law of Jante”, care afirmă ca individul nu este mai presus decât grupul. Tinerii noștri par că sunt individualiști și că își doresc exclusiv propriul succes. Eu cred că succesul echipei este mult mai remarcabil decât succesul unui singur membru

Ce le lipsește tinerilor din România, unde ar trebui lucrat?

Radu Jinga: Din punctul meu de vedere, modestia. Există un set de principii în culturile nordice – „Law of Jante”, care afirmă ca individul nu este mai presus decât grupul. Tinerii noștri par că sunt individualiști și că își doresc exclusiv propriul succes. Eu cred că succesul echipei este mult mai remarcabil decât succesul unui singur membru și că, în final, lucrul în echipă și colaborarea aduc beneficii mult mai mari. Dacă ne uităm la succesul țărilor nordice sigur putem face o corelație cu principiile după care se ghidează.

Ce presupune să dezvolți o afacere în actualul boom tehnologic? Care sunt riscurile, dar câștigurile?

Radu Jinga: În contextul actual, să pornești o afacere de la zero în domeniul IT înseamnă să te lupți cu gingații. Și, la început de drum, Google, Amazon și Microsoft sunt la fel impunători ca orice firma de IT care are deja produse, care are o echipă închegată și care e un jucător serios pe piața din România. Când dezvolți soluții informatice te lupți pe două planuri: trebuie să fii la curent cu tehnologia și să fii capabil să rezolvi probleme tehnice folosind metode și unelte care ieri nici nu existau, dar și să te adaptezi la business-ul clientului, fie că e vorba de contabilitate, monitorizare de trafic, livrare de mâncare sau bilete online. Trebuie să poți gestiona oricâte combinații de tehnologii cu domenii de activitate, iar cele mai costisitoare și mai rare resurse sunt timpul și oamenii performanți.

Cum este România pe care tu o visezi? Cum o vezi la momentul actual?

Radu Jinga:. În prezent sunt destule lucruri bune și văd progrese sesizabile față de perioada în care am crescut, și exact din aceste motive, am început drumul antreprenoriatului: să pot să îmi construiesc acest mediu la care aspir, să nu aștept după alții și, pe termen foarte lung, să scalăm toți oamenii cu această atitudine la nivel de țară.

Cum vezi țara noastră peste 5-10 ani?

Radu Jinga: Sunt convins că va fi cel puțin marginal mai bună. Ca programator văd niște pattern-uri în istoria României care din nefericire se tot repetă. Din acest motiv nu mă aștept ca în 5 – 10 ani să se întâmple vreo minune care să ne arunce brusc în top 10 țări din lume, dar făcând un pas în spate și urmărind evoluția țării pe o perioadă mai lungă de timp, e clar că lucrurile merg totuși spre bine. Nu cu viteza dorită, dar merg spre bine și peste 5 – 10 ani probabil că va fi mai bine decât am spera acum.

Ce îți place să faci în timpul liber?

Radu Jinga: Răspunsul irezistibil este că nu am timp liber. Dar, din fericire sau nu, nu am ajuns încă în acel punct, așa că în timpul rămas prefer să urmăresc show-uri și seriale cu tentă psihologică sau care se leagă de domeniul în care activez.

122 recommended
416 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

B. F.