a

România, prin ochii olimpicilor internaționali

- - 61- 223 vizualizari

România are la ora actuală cu ce să se mândească. Sunt zeci de elevi care ne reprezintă la olimpiade și competiții internaționale și de fiecare dată se întorc în țară cu medalii. Noi am stat de vorbă cu câțiva dintre ei.

Costin Andrei Oncescu este unul dintre tinerii care a reprezentat România la Olimpiada Internațională de Matematică și la Olimpiada Central-Europeană de Informatică.

De ce ai ales informatica? Cum a început pasiunea ta pentru informatică?

Costin Andrei Oncescu: Am descoperit că asta îmi place, am descoperit că asta îmi place după ce o studiasem mai mult timp. La început a fost doar dorința de competiție, la început am vrut să fac cât mai bine și să fiu mai bun decât ceilalți, însă după am apucat să văd adevărata ei frumusețe și așa a început pasiunea pentru informatică. Din punct de vedere teoretic, informatica nu se ocupă doar cu partea de programare propriu-zisă, cum își imaginează majoritatea lumii. Este domeniul care îți dă posibilitatea să gândești la modul general o problemă, să nu te mulțumești cu răspunsul la o problemă particulară, din contră, poți căuta metode generale, răspunsuri multiple.

Cum a fost la olimpiadă? Cum se desfășoară astfel de competiții?

Costin Andrei Oncescu: A fost super, chiar pot să mă numesc un veteran în domeniu, este al șaptea an când reprezint România la competiții internaționale, sunt deja cunoscut internațional. De aceea, pot să spun că olimpiadele sunt și experiențe sociale foarte interesante, am foarte mulți prieteni, printre cei mai buni din celelalte țări, așa că olimpiadele nu sunt doar o competiție sunt și un eveniment important social care te ajută să te unești cu oameni care au aceleași pasiuni. Olimpiadele la care am participat, cea din Varșovia și cea din Japonia, au reprezentat experiențe culturale foarte importante pentru mine.

Cum este să fii cel mai bun dintre cei buni? Cât de greu a fost să ajungi la acest nivel?

Costin Andrei Oncescu: Este bine, totul depinde de zi, la Olimpiada Central am reușit să ies chiar primul, la Olimpiada Internațională am mers mai prost, totul depinde de zi, dacă mi-aș fi simulat aceleași subiecte în altă zi aș fi făcut foarte bine. Depinde ce inspirație ai avut atunci, depinde cât de odihnit ai fost în ziua respectivă. Cu toate acestea, ceea ce contează cu adevărat este că ai ajuns acolo după ce ai trecut foarte multe probe de selecție și ai ajuns acolo după ce s-au văzut și zilele tale proaste și zilele tale bune și ai demonstrat că esti bun. Competiția durează cinci ore pe zi timp de două zile, deci zece ore, și în acest timp te străduiești să dai tot ce este mai bun pentru acele probleme, care ajung să îți placă din moment ce ai citit foarte mult.

Cum sunt ceilalți concurenți? Sunt țări care au elevi foarte bine pregătiți?

Costin Andrei Oncescu: La Olimpiada Central Europeană am ieșit primul alături de un polonez. Nu am obținut punctajul maxim niciun dintre noi, am luat fix același puntaj în același timp. Sunt mulți chinezi, japonezi buni, depinde de zi, uneori îi bați, în alte zile te bat ei, există o groază de concursuri online, motiv pentru care eu știam deja cam pe unde mă clasez din întâlnirile anterioare cu acești oameni. De exemplu, sunt peste o sută de concursuri numai pe o platformă. Olimpiadele sunt doar o concluzie finală, fizică a unor rezultate și a unor antrenamente care au ținut mult mai mult timp.

Ți-ai propus să rămâi în țară sau mai bine zis să te întorci în România?

Costin Andrei Oncescu: Vreau să rămân în țară, momentan sunt student și sunt student în străinătate, dar vreau să mă intorc, acum sunt student la Oxford. M-am dus la niște facultăți teoretic mai bune, la niște facultăți la care aș putea să am o experiență de facultate mai plăcută pentru că Oxford, pe lângă prestigiul academic, are dezvoltată foarte bine latura socială. Și, în general, totul este mult mai bine organizat, avem evenimente în fiecare zi, avem 88 de sporturi de practicat, de unele nici nu auzisem. Acum, dacă mă gândesc ce voi face după terminarea studiilor, eu fiind pe informatică este foarte posibil să am oferte foarte bune și în România, iar atunci când compari două oferte, le compari și raportat la nivelul de trai din țara aia. Un salariu în România poate fi mai bun decât un salariu foarte bun în Elveția, dar eu chiar vreau acasă, nu vreau în străinătate.

Ca şi  Andrei și Ciprian a reprezentat România în cadrul competițiilor și olimpiadelor internaționale. Ciprian este pasionat de matematică încă din copilărie.

 De ce matematică și nu o altă materie?

Ciprian Mircea Bonciocat: Mi-a plăcut de mic, este un domeniu abstract, în care poți să înglobezi aproape orice. De mic mi-a plăcut logica și conexiunea cu partea aplicată ingineria, cu fizica, așa am descoperit că sunt atras de ceea ce înseamnă partea abstractă a matematicii.

Ce medalii ai câștigat la ultimele competiții la care ai participat?

Ciprian Mircea Bonciocat: Medalie de argint anul trecut la Olimpiada care s-a desfășurat în România și medalia de aur la Balcaniadă. Balcaniada este un concurs regional.

Cum arată o zi de competiții? Ai emoții, care sunt sentimentele pe care le ai înainte să intri în sala de concurs?

Ciprian Mircea Bonciocat: Toți avem emoții, dar atunci când începe concursul și vezi problemele, ai niște probleme frumoase la care să te gândești și emoțiile dispar. Pur și simplu ingeniozitatea demonstrațiilor, poate să fie probleme cu un enunț foarte simplu și cu o rezolvare foarte grea și ingenioasă, iar în acele momente contează foarte mult să dai tot ce este mai bun, tot ce ai învățat și te-a ajutat să ajungi acolo.

Ce planuri de viitor ai? Ce ți-ai propus să faci mai departe, unde vrei să ajungi cu matematica?

Ciprian Mircea Bonciocat: Îmi doresc să fac cercetare matematică mai departe în străinătate. Deja am pornit în străinătate, sunt student la o facultate din California și sper să merg mai departe pe acest drum. Am avut emoții la început, dar părinții mei m-au încurajat și am mers mai departe. Am ales să merg acolo pentru că într-un fel sau altul, acolo se adună cei mai buni oameni din America. Oamenii de top din diferite domeni sunt în America și în Anglia și este natural ca toată lumea să fie acolo, nu este neapărat o problemă cu România sau cu românii, pur și simplu oferta este mult mai bună în străinătate.

Și Andrei Cosmin are în palmares o serie de medalii, este pasionat de fizică iar în anul care tocmai s-a încheiat a câștigat trei premii la competițiile internaționale la care a participat.

– La ce olimpiade ai participat și ce medalii ai câștigat?

Andrei Cosmin: Am fost premiat la trei olimpiade, la Olimpiada Asiatică de Fizică, unde am luat argint, la Olimpiada Europeană de Fizică unde am luat tot argint și la Olimpiada Internațională de Fizică unde am luat bronz.

Autoritățile din România au răsplătit efortul vostru? Ce reprezintă pentru tine acest suport venit din partea statului?

Andrei Cosmin: Premiul a fost în bani și sunt foarte recunoscător. Acest premiu înseamnă suportul financiar al statului român și o motivație în plus să mă întorc în țară, poate pentru cercetare. Acum, sunt plecat în SUA la Universitatea Princeton și vreau să urmez o carieră în fizică sau poate în machine learning.

De ce ai plecat să studiezi la o facultate din străinătate și nu ai urmat un traseu educațional în România?

Andrei Cosmin:  Strainătatea este mult mai bine finanțată. Cu toate acestea, aș vrea să spun că noi în țară avem niște profesori foarte buni față de cei din străinătate, dar din punct de vedere financiar suntem mai motivați să rămânem în străinătate. De aceea în străinătate avem oportunitatea de a ne realiza, iar apoi când venim aici avem ceva de spus. La facultățile de peste hotare dotările sunt mult mai mari, însă din punct de vedere intelectual aici în România este sursa.

61 recommended
223 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

B. F.